Buriaci to lud mongolski zamieszkujący okolice jeziora Bajkał i tam rozwijający swą różnorodną kulturę. Buriaci są rozproszeni po różnych regionach Azji i wśród różnych narodów, najwięcej ich jednak zamieszkuje Buriację, czyli autonomiczną republikę Buriatów będącą częścią Federacji Rosyjskiej. Kraina ta otula jezioro Bajkał od wschodu sąsiadując na południu z Mongolią.
Buriaci, jak łatwo się domyśleć, także posiadają swą ulubioną herbatę. Nie jest to oczywiście tylko jedna receptura, ponieważ jako lud mongolski, Buriaci nie stronią od typowej herbaty mongolskiej, posiadają jednak także coś co ich wyróżnia, coś co zaczerpnięto tutaj z zachodu, z Rosji.
Huba brzozowa
To nieco zapomniany specyfik prozdrowotny, który szeroko używany był kiedyś także u nas. Błyskoporek podkorowy to oficjalna nazwa czarnej, bezkształtnej narośli na pniu brzozy, która powstaje w miejscach zainfekowania zarodnikami uszkodzonej kory drzewa, najczęściej po północnej stronie pnia. Powszechność różnych nazw w naszym i rosyjskim języku dowodzi niegdysiejszej popularności huby brzozowej. Spotkać możemy takie określenia jak czer, czyr brzozowy, czernidło, czarcie oko czy wreszcie nazwy pochodzące z Syberii i zbliżające nas do Buriatów czyli czanga lub czaga.
Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek?
Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. W praktykowanej od średniowiecza medycynie ludowej nie tylko przemywano naparem huby rany, ale także płukano usta oraz narządy płciowe. Wypijany napar pomagał zaś na problemy z układem pokarmowym, wrzody oraz nadkwasotę. Huba wykazuje także właściwości oczyszczające i wzmacniające, potrafi także podnosić odporność. Wzmacnia wątrobę oraz reguluje ciśnienie krwi, oraz działa przeciwgorączkowo i przeciwpotnie.
Nie bez znaczenia są także udokumentowane właściwości przeciwnowotworowe. Napar z huby zaleca się jako wsparcie innych kuracji leczących raka oraz jako prewencja. Stwierdzono w hubie brzozowej substancje, które zdolne są powodować apoptozę komórek rakowych, czyli doprowadzać je do samobójstwa tkankowego. Co ciekawe wiedza na ten temat nie jest wcale nowa. W latach pięćdziesiątych ministerstwo zdrowia w ZSRR zalecało obywatelom wypijanie dla zdrowia szklaneczkę naparu ze zmielonej huby brzozowej. Według autorów zaleceń najskuteczniejsza jest huba w walce z nowotworem żołądka i płuc. Inni, którzy zalecali taką kurację to między innymi ojciec Klimuszko, który jednak polecał zmielony grzyb gotować.
Najczęściej środek leczniczy produkowało się i nadal produkuje przygotowując napar ze zmielonej grzybni lub przyrządzając nalewkę alkoholową. Jak robią to wspomniani nie bez powodu Buriaci? Ich przepis jest nieco dziwny, aczkolwiek wart uwagi, ponieważ zakłada użycie także herbaty. Aby przygotować herbatę po buriacku należy zaparzyć mocną czarną herbatę, do której dosypać trzeba nieco popiołu ze spalonej huby brzozowej. Taki dodatek do herbaty gwarantować ma dobre zdrowie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]
Gotowanie herbaty
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]
lip
Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha
Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]
kwi
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców
Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.
lut
Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?
Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]
maj
Czarna kawa czy czarna herbata?
Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]
sty