Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.
Żółta herbata nazywana jest cesarską i była zarezerwowana dla potrzeb dworu cesarskiego oraz dla niektórych obrzędów religijnych. Tutaj pojawia się pierwszy problem, bo czy naprawdę chodziło tę herbatę jaką znamy dzisiaj, ponieważ żółty kolor był cesarski. Żółtym oznaczano wszystko co było dla dworu cesarskiego.
Uważało się, że każda wysokiej jakości herbata jest żółtą herbatą, mimo, że była to zielona lub czarna, ale jednak najlepsza ze swojej grupy. Nie wiadomo, czy wtedy była to osobna herbata czy po prostu jakaś inna, ale cesarska.
Sztuka produkcji żółtej herbaty wyginęła i odtworzono ją dopiero w latach ’80 ubiegłego wieku i nie wiadomo, czy odtworzono ją wiernie i czy naprawdę udało się dojść do herbaty, którą kiedyś się pijało.
Jest wiele żółtych herbat, wbrew obiegowej opinii. My tutaj mamy Huang Xiao, nie jest to najlepsza żółta herbata, ale jest ceniona i wygrywa różne konkursy herbaciane.
Do zaparzenia żółtej herbaty używamy wody o temperaturze 80*C, parzymy około 3 minut.
Podczas produkcji żółtej herbaty przebiega fermentacja nieenzymatyczna, to jest wyjątkowe dla żółtej herbaty. Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w niej zawarte. A następnie jest przeprowadzany proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka temperatura, wilgoć, często są prasowane podczas fermentacji. I na koniec suszenie, przez co herbata ma bardzo ciemnozielony kolory i żółty połysk. Najlepiej widać to od wewnętrznej strony liścia – tam jest ten żółtawo złocisty odcień.
Napar jest również żółtawy, żółtosłomkowy. Smak bardzo charakterystyczny, ziemisty, intensywny, lekko goryczkowy, ale bardzo poważna nuta słodyczy, która pozostaje na dłużej. I aromat, który nie sposób opisać – nie do pomylenia z innymi herbatami.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
184 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Dong Ding, Tung-ting
Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]
mar
Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]
wrz
Czy Mate odwadnia, kiedy Yerba się przeterminuje, parzenie herbaty w gaiwanie. Yerba czy herba
W drugim odcinku herbacianego Q&A (Pytania i Odpowiedzi) odpowiadamy między innymi na pytania: Czy Yerba[...]
cze
Rodzaje zielonej herbaty
Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty,[...]
sie
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Zielona herbata w ciąży
Z określeniem co można spożywać, a czego nie w czasie ciąży jest zwykle nieco kłopotu,[...]
paź
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip