Ważną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest odpowiednia ocena jakości herbaty czerwonej. Zauważmy, że pijemy coś, co traktowano w Chinach zarodnikami pleśni. Budzi to wątpliwości u wielu osób związane z bezpieczeństwem naparu. Musimy pamiętać, że herbata im droższa tym lepsza. Od zasady tej rzadko są odstępstwa. Nie warto oszczędzać na herbacie, zwłaszcza czerwonej. Gdy posiadamy już tabliczkę Pu-Erha jego jakość możemy ocenić przede wszystkim organoleptycznie, ponieważ chińskie litery na opakowaniu rzadko coś nam mówią.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze herbaty czerwonej?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale napewno nie powinna pachnieć pleśnią. Samo ciastko powinno być zbite, bez dziur i luk, bez luźnych liści, nie powinno się jej dać kruszyć w palcach. W przypadku herbaty jakościowej często powinniśmy zobaczyć karteczkę z fabryki wprasowaną w ostatnią warstwę herbaty tak by niemożliwe było jej podmienienie. Wysokiej jakości herbata ma zauważalne złociste listki, a kolor ciemnobrązowy. Nie powinna być smoliście czarna i pozbawiona połysku.
Jeśli przyjrzymy się opisowi na opakowaniu również możemy dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. Wśród gąszczu chińskich znaczków musimy wypatrzeć znane nam cyfry. Często możemy spotkać czterocyfrowe oznaczenie. Tutaj dwie pierwsze cyfry oznaczają rok, z którego pochodzi receptura. Oznacza to dekadę i rok w XX w. Jeśli receptura została zmieniona w XXI wieku wtedy numer poprzedza rok (na przykład 2006 8632 oznacza recepturę z 1986 roku zmienioną w 2006 roku). Kolejna cyfra oznacza właśnie jakość liści. Ostatnia oznacza fabrykę, która wyprodukowała daną herbatę.
Cyfry jakości na Pu-Erh informują nas o rodzaju zastosowanych liści:
- 1 – pączek i jeden liść,
- 2 – pączek i dwa liście,
- 3 – pączek i trzy liście,
- 4 – pączek i cztery liście.
- Kolejne numery zawierają coraz grubsze i starsze liście już bez pączków.
Zdarza się także, że mamy do czynienia z mieszankami różnych klas. Wtedy numer informuje o tej, która procentowo dominuje w mieszance.
Numer fabryki odnosi się do herbat produkowanych przez wielkie plantacje, które swoją marką zapewniają najwyższą jakość herbaty. Drobni producenci nie posiadają swojego numeru. Tak więc pijąc herbatę z numerem 1 na końcu wiemy, że pochodzi z jednej z trzech fabryk, które działają wspólnie Haiwan Tea Factory, Mengyang Guoyan Tea Factory oraz Six Famous Tea Mountain, plantacje Menghai to numer 2, jest to zarazem najbardziej ceniony producent Pu-Erh surowych. Numer 3 oznacza fabrykę w Xiaguan.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Yerba Mate, dodajemy lód i zalewamy zimną wodą. Czekamy[...]
cze
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Eisai
Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]
Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?
Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]
2 Comments
lut
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong
Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]
mar
Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]
maj
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
Herbata ajurwedyjska, jaką wybrać? Test dosha
Ajurweda to Tradycyjna Medycyna Indyjska licząca sobie już przeszło trzydzieści wieków. Sama nazwa oznacza wiedzę[...]
lip