ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa czy herbata? Oto najczęstsze pytanie, które słyszymy gdy przychodzimy w odwiedziny. W godzinach porannych i przedpołudniowych większość z nas wybiera kawę ponieważ zależy nam na pobudzeniu, które gwarantuje niemały poziom kofeiny jaki nam ona zapewnia.

Szukając alternatyw dla kawy zwykle przyglądamy się bliżej herbacie oraz temu, jaką ma zawartość kofeiny.

Herbata zielona Matcha To Go organiczna Moya 1,5g
Herbata zielona Matcha To Go organiczna Moya 1,5g

Przede wszystkim powiedzieć trzeba, że kofeina w herbacie i w kawie to chemicznie ta sama substancja. Słowo teina jest potoczne i odnosi się do kofeiny właśnie.

Różnice w sposobie pobudzenia jakiego możemy oczekiwać po wypiciu kawy oraz tym jakie daje herbata są zauważalne. Nie wynika to jednak bezpośrednio z różnic w ilości kofeiny zawartej w obu napojach, ale z faktu, że herbata zawiera także inne substancje aktywne mające wpływ na nasze ciało oraz na metabolizm kofeiny.

Jaką herbatę wybrać zamiast kawy?

Z pewnością można przedstawić kilka propozycji każdemu, kto chciałby zrezygnować z kawy na rzecz herbaty. Lista okaże się dłuższa jeśli dodamy do niej nie tylko napary, które botanicznie nazywać powinno się herbatą.

  • English breakfast tea to angielska mieszanka śniadaniowa. Przede wszystkim polecana jest do angielskiego śniadania i sama w sobie ma być napojem porannym, zastępującym kawę. Jest to mieszanka wyrazista, mocna i esencjonalna, komponującą się dobrze z mlekiem ale wiele osób podają ją także z cytryną. Jest to herbata stawiająca na nogi i dająca porcję kofeiny porównywalną z kawą.
  • Matcha, czyli zmielona na proszek zielona herbata z Japonii może z powodzeniem dostarczyć nam poranną dawkę pobudzenia. Z uwagi na fakt, że wypija się ją w postaci zawiesiny pyłu ze zmielonych liści można śmiało powiedzieć, że w tej postaci jest to najmocniejsza z herbat. Spora część kofeiny pozostaje w liściach i wędruje do śmietnika po zaparzeniu herbaty. To samo tyczy się także innych substancji aktywnych. Wypicie zmielonych liści nie tylko dostarcza nam wszystkiego, co w herbacie można znaleźć ale też, z uwagi na drobną postać gwarantuje pełniejsze parzenie. Choć tradycyjne przygotowanie tej herbaty może być nieco uciążliwe to popularne są alternatywne metody, które czynią ją bardziej przystępną. Powszechnie używa się matchy do przygotowywania koktajli i smoothie oraz różnych mlecznych napojów jak na przykład matcha latte będącą herbacianą wersją kawowego napoju.
  • Zielona herbata to wybór wielu osób, które nie koniecznie liczą na największy z możliwych poziom kofeiny lecz cenią sobie tonizujące i odświeżające właściwości naparu. Zielona herbata, choć zwykle nieco uboższa w kofeinę niż czarna dostarcza nam sporą dawkę przeciwutleniaczy, które potrafią pobudzić jak ćwiczenia fizyczne.
  • Yerba mate, która nie jest herbatą lecz naparem ziołowym, często uchodzi za dobrą alternatywę dla kawy. Jest to napój bardzo bogaty w kofeinę oraz inne cenne dla zdrowia składniki. Dzięki wyjątkowemu sposobowi parzenia, yerba mate zapewnia nam dłuższe i bardziej równomierne pobudzenie. Te same liście zalewa się wielokrotnie świeżymi porcjami wody i pije wiele godzin utrzymując poziom kofeiny na stałym poziomie.

Co bardziej pobudza: kawa czy herbata?

Herbata podobnie jak kawa może mieć różny poziom kofeiny w zależności od rodzaju, jakości oraz sposobu zaparzenia. Możemy jednak być zaskoczeni tym, jak niewielka potrafi być różnica między kawą a herbatą. Mocna czarna herbata może mieć tyle samo kofeiny co kawa. Inne odczucie pobudzenia wynika z obecności w herbacie polifenoli, które spowalniają i ograniczają metabolizm kofeiny. Poza tym w herbacie występują inne aktywne substancje jak choćby l-teanina, która działa odprężająco. Powszechnie uważa się więc, że herbata pobudza łagodniej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu

Japońska ceremonia herbaciana jest najlepiej znaną w popkulturze. Wiele osób nie wie nawet, że istnieją[...]

Tea & Coffee World Cup 2016

Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]

Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie

Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]

Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)

Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.