ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem do herbaty. Przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat ziaren kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego w roślinie może być nawet 9%.

Jego pełna nazwa to kardamon malabarski. Dziko występuje w Azji, w Indiach, Chinach i na Cejlonie. Ponadto przyniesiony do Ameryki Południowej jest tam uprawiany.

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2

Działanie i właściwości kardamonu

Ciekawą właściwością kardamonu jest wzmocnienie smaku i właściwości pobudzających. Jest zatem częstym dodatkiem także do kawy. Każdy może sprawdzić we własnym zakresie czy herbata z kardamonem pobudza bardziej niż czysta. Ponadto kardamon wzmacnia apetyt i działa bakteriobójczo. Już starożytni Egipcjanie używali kardamonu do dbania o higienę jamy ustnej żując go regularnie. Powszechnie znajdujemy go w środkach poprawiających trawienie.

Jak wiele innych egzotycznych przypraw uważany był za afrodyzjak chociaż tym razem nie bezpodstawnie. Napar z kardamonu rzeczywiście poprawia libido, co więcej działa jednocześnie antydepresyjnie. Z innych ciekawych właściwości kardamonu warto wspomnieć o obniżaniu ciśnienia krwi, właściwości przeciwzapalne oraz antywirusowe pomagają przy kaszlu. Działa moczopędnie i oczyszcza z toksyn, sprzyja zwalczaniu choroby wrzodowej oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga zwalczać mimowolne skurcze mięśni więc niesie ulgę przy czkawce.

Jego charakterystyczny zapach sprawił, że wykorzystywany był także przy produkcji perfum. Legenda mówi, że sama Kleopatra okadzała dymem kardamonu swój pałac przed wizytą Marka Antoniusza. W okresie swych podbojów kardamon odkryli wikingowie, którzy przywieźli go do Skandynawii gdzie popularny jest do dziś w wypiekach i napojach alkoholowych. Poza Skandynawią często wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej.

Samego kardamonu wyróżnia się kilka rodzajów które różnią się jakością no i przede wszystkim ceną. Pamiętajmy, że kardamon uznaje się za drugą najdroższą przyprawę po szafranie. Aby była dobrej jakości musi niestety sporo kosztować. Najlepszy jest zielony, w odróżnieniu od czarnego i białego. Aby cieszyć się jego pełnym aromatem należy przechowywać go w ziarnach i rozłupać dopiero przed użyciem. Mielony szybko wietrzeje.

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2

Jak przygotować herbatę z kardamonem? Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim można przygotować Masala Chai czyli narodową herbatę Indyjską gdzie w składzie znajduje się między innymi kardamon. Można przygotować napar z samego kardamonu, należy go zmiażdżyć i zalać wrzątkiem nawet na pół godziny. Jeżeli nie zależy nam na zbyt intensywnym aromacie można zgnieciony kardamon dodać do herbaty i zaparzyć razem.

Szczególnie polecamy także karak chai czyli napój podobny do indyjskiej masali lecz nie posiadający w składzie innych korzeni poza kardamonem. Jest to herbata popularna na całym wschodzie. Od zachodnich Indii, przez Pakistan po Zjednoczone Emiraty Arabskie. Czasami nazwa karak chai zastępuje nazwę masala chai a czasem oznacza jedynie „mocną herbatę”. W Dubaju uważana jest za napój młodzieżowy. Można ją kupić w jednorazowych kubkach w wielu miejscach.

Jak przygotować karak chai?

Potrzebne będą: łyżka strączków kardamonu, łyżka czarnej herbaty, pół litra wody, cukier oraz mleko (najlepiej skondensowane) według uznania. Przepis jest banalnie prosty. Kardamon należy zmiażdżyć w moździerzu i wrzucić do gotującej się wody wraz z herbatą. Po 5-10 minutach gotowania należy zmniejszyć ogień i dodać mleko oraz cukier. Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy po czym przecedzamy i pijemy. Najlepiej z wysokiego, smukłego czajniczka w stylu arabskim.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Yerba mate con hierbas

Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba[...]

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.