Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Obecność w kawiarniach kawy Americano zawdzięczamy czasom II Wojny Światowej, kiedy to Amerykańskie wojska stacjonowały we Włoszech. Był to czas gdy ekspresy ciśnieniowe nie były rozpowszechnione na świecie. Wyróżniało to Włochów, którzy uczynili espresso (zaraz obok wina) swoim napojem narodowym. Picie espresso było dla Włochów codziennością, dla Amerykanów jednak stanowiło prawdziwe wyzwanie. Aby złagodzić męki najeźdźców, postanowiono dodawać do espresso gorącej wody, nazywając powstały przepis Americano, czyli Amerykanin.
Czy warto jednak rozcieńczać kawę wodą?
Odpowiedź na pytanie, nie jest jednoznaczna. Zdecydowanym minusem Americano względem klasycznego zaparzenia, jest mniej aromatyczny napar, a czasem płaski smak, ze względu na dodanie dużej ilości neutralnej zapachowo wody, do niewielkiej ilości espresso. W tym aspekcie, zwykłe zalanie zmielonej kawy będzie górowało nad bohaterem moich rozważań. Jeśli natomiast cenimy sobie kawy o mniejszej zawartości kofeiny, americano będzie idealnym rozwiązaniem. Tutaj warto rozwiać mit o espresso, które utożsamiamy z kawą wysoce pobudzającą, podczas gdy zawiera średnio 50mg kofeiny, przy ok.130mg w kawie zaparzonej metodą klasyczną.
Jak przygotować kawę Americano?
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się wodę do espresso, jednak w tym przypadku aby osiągnąć dobre efekty warto zadbać o detale. Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie: czym uzupełniamy naszą kawę. Najczęściej spotykanym błędem jest uzupełnianie espresso wodą z bojlera ekspresu. Jest to woda o wysokiej mineralizacji, która niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Najlepiej sięgnąć po czystą wodę o niskiej mineralizacji. Kolejny błąd to dolewanie wody „na oko”, przez co każda kawa smakuje inaczej. Aby uniknąć loterii i liczenia na szczęście w osiąganiu odpowiedniej intensywności naparu, należy precyzyjnie wymierzyć porcję wody, która powinna wynieść ok. 150g przy podwójnym espresso (36g). Dużym wyzwaniem dla baristy jest pozbycie się brudnego posmaku kawy, wynikającego z dużej ilości pyłu kawowego, aby temu zapobiec należy przelać espresso przez filtr papierowy, który przed samą czynnością koniecznie trzeba zalać gorącą wodą.
Jeśli nie należymy do zwolenników espresso, warto rozważyć wybór klasycznych metod zaparzania, które zazwyczaj będą pełniejszym doznaniem smakowym. Jeśli Americano jest naszą ulubioną kawą, poszukajmy miejsca które przyrządzi je nam właściwie i zadba o najdrobniejsze detale.
Zdjęcie w nagłówku: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]
Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]
lut
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty
Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją[...]
lut
Akcesoria do Yerba Mate
Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]
wrz
Herbata kiszona Lahpet
Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki[...]
cze
Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno
Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]
cze
Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?
Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]
kwi