Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Obecność w kawiarniach kawy Americano zawdzięczamy czasom II Wojny Światowej, kiedy to Amerykańskie wojska stacjonowały we Włoszech. Był to czas gdy ekspresy ciśnieniowe nie były rozpowszechnione na świecie. Wyróżniało to Włochów, którzy uczynili espresso (zaraz obok wina) swoim napojem narodowym. Picie espresso było dla Włochów codziennością, dla Amerykanów jednak stanowiło prawdziwe wyzwanie. Aby złagodzić męki najeźdźców, postanowiono dodawać do espresso gorącej wody, nazywając powstały przepis Americano, czyli Amerykanin.
Czy warto jednak rozcieńczać kawę wodą?
Odpowiedź na pytanie, nie jest jednoznaczna. Zdecydowanym minusem Americano względem klasycznego zaparzenia, jest mniej aromatyczny napar, a czasem płaski smak, ze względu na dodanie dużej ilości neutralnej zapachowo wody, do niewielkiej ilości espresso. W tym aspekcie, zwykłe zalanie zmielonej kawy będzie górowało nad bohaterem moich rozważań. Jeśli natomiast cenimy sobie kawy o mniejszej zawartości kofeiny, americano będzie idealnym rozwiązaniem. Tutaj warto rozwiać mit o espresso, które utożsamiamy z kawą wysoce pobudzającą, podczas gdy zawiera średnio 50mg kofeiny, przy ok.130mg w kawie zaparzonej metodą klasyczną.

Jak przygotować kawę Americano?
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się wodę do espresso, jednak w tym przypadku aby osiągnąć dobre efekty warto zadbać o detale. Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie: czym uzupełniamy naszą kawę. Najczęściej spotykanym błędem jest uzupełnianie espresso wodą z bojlera ekspresu. Jest to woda o wysokiej mineralizacji, która niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Najlepiej sięgnąć po czystą wodę o niskiej mineralizacji. Kolejny błąd to dolewanie wody “na oko”, przez co każda kawa smakuje inaczej. Aby uniknąć loterii i liczenia na szczęście w osiąganiu odpowiedniej intensywności naparu, należy precyzyjnie wymierzyć porcję wody, która powinna wynieść ok. 150g przy podwójnym espresso (36g). Dużym wyzwaniem dla baristy jest pozbycie się brudnego posmaku kawy, wynikającego z dużej ilości pyłu kawowego, aby temu zapobiec należy przelać espresso przez filtr papierowy, który przed samą czynnością koniecznie trzeba zalać gorącą wodą.

Jeśli nie należymy do zwolenników espresso, warto rozważyć wybór klasycznych metod zaparzania, które zazwyczaj będą pełniejszym doznaniem smakowym. Jeśli Americano jest naszą ulubioną kawą, poszukajmy miejsca które przyrządzi je nam właściwie i zadba o najdrobniejsze detale.
Zdjęcie w nagłówku: Jadwiga Janowska
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na[...]
kw.
Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?
Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]
lis
Herbata kiszona Lahpet
Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki[...]
cze
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kw.
Rodzaje Yerba Mate
Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]
wrz
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty
Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą
Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]
maj
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź