ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96°C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej herbaty. Co jednak, kiedy chcemy zaparzyć białą albo zieloną herbatę? Przeprowadziliśmy testy jak szybko stygnie świeżo zagotowana woda i poniżej przedstawiamy nasze wyniki.

Założenia:

  • zagotowaliśmy 1 litr wody w czajniku,
  • czajnik do gotowania wody został otwarty,
  • temperatura otoczenia wynosiła około 21°C
  • okno w kuchni były zamknięte, a promienie słoneczne nie padały bezpośrednio przez okno na czajnik.

Po jakim czasie woda w czajniku ma 60, 70, 75, 80, 85 i 90 stopni Celsjusza?

  • po 2 minutach temperautra wody wynosiła 90°C
  • po 4 minutach temperatura wody wynosiła 85°C
  • po 6 minutach temperatura wody wynosiła 80°C
  • po 8 minutach temperatura wody wynosiła 75°C
  • po 9 minutach temperatura wody wynosiła 70°C
  • po 14 minutach temperatura wody wynosiła 60°C
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Przeprowadziliśmy dodatkowo test przelewania wody z naczynia do naczynia, żeby ochłodzić wodę. Zaczęliśmy od czajnika ze świeżo zagotowaną wodą i przelewaliśmy ją do trzech kolejnych naczyń. Wykonaliśmy 3 próby i wynik uśredniliśmy.

  • Z czajnika do pierwszego naczynia – strata temperatury – 3,4°C,
  • z pierwszego do drugiego naczynia – 6°C,
  • z drugiego do trzeciego naczynia – 8,5°C.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking

Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]

Quiz o kawie

Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie

Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]

Jak parzyć herbatę liściastą?

Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]

Zbiory herbaty na świecie, przewodnik

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

2 komentarzy do “Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

  1. adi92 pisze:

    Muszę się nie zgodzić i częścią poradnika. Według moich pomiarów woda po zagotowaniu ma 100 stopni a żeby osiągneła 95 trzeba czekać 2 minuty. Do pomiarów używałem multimetru z termoparą i czajnika elektrycznego z 1l wody. Wydaje mi się że macie źle zkalibrowany termometr.
    Pozdrawiam :-D

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.