ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces jej wypalania jest owiana tajemnicą. W dzisiejszych czasach specjaliści z tej dziedziny wiedzą jednak, że dzielenie się ową wiedzą to podstawa w budowaniu zaufania w relacji z klientem. Bardzo dokładna wiedza na ten temat i dzielenie się nią to wizytówka i gwarancja jakości oferowanego produktu.

Wyróżniamy trzy główne sposoby obróbki owoców kawy pozwalające na uzyskanie szlachetnych ziaren Coffea Arabica, które proponujemy naszym klientom. Każdy z tych sposobów wpływa na smak i aromat kawy, którą delektujemy się po zaparzeniu:

Obróbka kawy na mokro (ang. wet-process)

Owoce kawowca myje się w basenach z wodą i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu łatwiej i szybciej można wyłuskać z nich ziarna. Metoda ta jest droga i najczęściej stosowana do kawy specialty. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku rześka, czysta i owocowa. Często charakteryzuje się przyjemną kwasowością podobną do kwasowości wysokiej klasy win białych.

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Obróbka kawy na sucho. Obróbka naturalna (ang. dry-process)

Historycznie najstarsza metoda, która polega na suszeniu owoców kawowca na matach lub stołach w pełnym słońcu właśnie po to by suchą skórkę i miąższ owoców łatwiej usunąć z ziarna. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku słodka, gładka i zarazem pełna. Jej smak przypomina wykwintną czekoladę lub koniak.

Obróbka pulped-natural/honey process

Metoda pośrednia dwóch powyższych, w której pierwszy etap pozbycia się skórki owoców pochodzi z obróbki na mokro, a drugi z metody na sucho w celu usunięcia miąższu z ziarna kawy. Napar z ziaren kawy uzyskanej w ten sposób jest bardzo słodki, pełny z delikatną kwaskowatością. W smaku i aromacie przypomina często owocowy kompot lub napar z suszu owocowego.

W zależności od metody uzyskania surowych ziaren kawy i ich pochodzenia w różny sposób należy je wypalić. Mistrz tej ceremonii + roast master wie na jaki kolor ją uprażyć. Zbyt mocne (w czasie powyżej 15 minut w temperaturze powyżej 200 st. Celsjusza) wypalanie kawy spowoduje, że będzie ona bardzo goryczkowa w smaku. Zbyt krótkie wypalanie może doprowadzić do tego, że smak i aromat naparu będzie płytki, szorstki i nierozwinięty.

Każda kawa jest wyjątkowa i wymaga odpowiedniego sposobu obróbki i wypalania w piecu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży

Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach[...]

Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie

Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]

Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości

Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

Herbata w Niemczech

Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]

Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie

Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła[...]

1 Comments

Czerwona herbata odchudzanie: Piłam czerwoną herbatę i schudłam, czyli efekty łączenia: Yerba Mate i czerwona herbata

Wiele osób zastanawia się jak pić czerwoną herbatę, żeby schudnąć i co jest lepsze na[...]

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.