Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces jej wypalania jest owiana tajemnicą. W dzisiejszych czasach specjaliści z tej dziedziny wiedzą jednak, że dzielenie się ową wiedzą to podstawa w budowaniu zaufania w relacji z klientem. Bardzo dokładna wiedza na ten temat i dzielenie się nią to wizytówka i gwarancja jakości oferowanego produktu.
Wyróżniamy trzy główne sposoby obróbki owoców kawy pozwalające na uzyskanie szlachetnych ziaren Coffea Arabica, które proponujemy naszym klientom. Każdy z tych sposobów wpływa na smak i aromat kawy, którą delektujemy się po zaparzeniu:
Obróbka kawy na mokro (ang. wet-process)
Owoce kawowca myje się w basenach z wodą i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu łatwiej i szybciej można wyłuskać z nich ziarna. Metoda ta jest droga i najczęściej stosowana do kawy specialty. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku rześka, czysta i owocowa. Często charakteryzuje się przyjemną kwasowością podobną do kwasowości wysokiej klasy win białych.

Obróbka kawy na sucho. Obróbka naturalna (ang. dry-process)
Historycznie najstarsza metoda, która polega na suszeniu owoców kawowca na matach lub stołach w pełnym słońcu właśnie po to by suchą skórkę i miąższ owoców łatwiej usunąć z ziarna. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku słodka, gładka i zarazem pełna. Jej smak przypomina wykwintną czekoladę lub koniak.
Obróbka pulped-natural/honey process
Metoda pośrednia dwóch powyższych, w której pierwszy etap pozbycia się skórki owoców pochodzi z obróbki na mokro, a drugi z metody na sucho w celu usunięcia miąższu z ziarna kawy. Napar z ziaren kawy uzyskanej w ten sposób jest bardzo słodki, pełny z delikatną kwaskowatością. W smaku i aromacie przypomina często owocowy kompot lub napar z suszu owocowego.
W zależności od metody uzyskania surowych ziaren kawy i ich pochodzenia w różny sposób należy je wypalić. Mistrz tej ceremonii + roast master wie na jaki kolor ją uprażyć. Zbyt mocne (w czasie powyżej 15 minut w temperaturze powyżej 200 st. Celsjusza) wypalanie kawy spowoduje, że będzie ona bardzo goryczkowa w smaku. Zbyt krótkie wypalanie może doprowadzić do tego, że smak i aromat naparu będzie płytki, szorstki i nierozwinięty.
Każda kawa jest wyjątkowa i wymaga odpowiedniego sposobu obróbki i wypalania w piecu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
222 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
23 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
105 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog
Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]
lis
Herbata po pakistańsku – jak zrobić mleczną chai z czarnej herbaty?
Herbata po pakistańsku – jak przygotować mleczną chai? Mówi się, że podróże kształcą. Czasem jednak[...]
lut
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]
sie
Yerba mate sin palo
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]
Yerba mate con palo
Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]
Zielona czy czerwona herbata na odchudzanie?
Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej[...]
wrz
Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady
Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady Lód, soki, mleko: co najlepiej wybrać? Lód –[...]
lip
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź