ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija nasze serca. Kto jednak miał okazję skosztować herbaty przygotowanej własnoręcznie przez Hindusów, którzy napój ten znają z rodzinnego domu? Taka okazja zdarzyła nam się niedawno.

Dzięki naszym gościom poznaliśmy Masala Chai od nieco innej strony. Osoby, które śledzą nasz kanał z pewnością zauważyły, że nie raz podchodziliśmy już do tej herbaty. W sieci także można znaleźć niejeden przepis na tradycyjny napój z Indii. Mogłoby się więc wydawać, że niczego nowego się nie da już dowiedzieć. Nic bardziej mylnego. Nasi goście, przygotowali dla nas nieco inną wersję tego napoju.

Okazuje się, że wcale nie trzeba dodawać kompletu popularnych w Masala Chai przypraw, aby przygotować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający napój. Wiadomo, że Hindusi dodają korzenne przyprawy według swojego gustu. Niektórzy nawet mówią, że istnieje tyle przepisów na Masala Chai, co gotujących ją Hindusów.

Wśród najczęściej pojawiających się przypraw znajdziemy:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir,
  • goździki,
  • pieprz,
  • lukrecję i inne jeszcze składniki.

Nasza Masala Chai przygotowana została jedynie ze świeżym imbirem i kardamonem. Obficie posłodzoną i ugotowana niemal na samym mleku okazała się niezwykle smaczna i wbrew pozorom, w smaku wcale nie taka nieskomplikowana. Sekretem sukcesu była asamska herbata o bardzo drobnych liściach, która podczas gotowania oddała intensywny herbaciany aromat. Chcecie poznać nowe oblicze Masala Chai? Zapraszamy do gotowania z naszymi gośćmi.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie

Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Herbaciarnia Czajnik Zabrze

Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]

Czarna herbata z Yunnanu

Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Napar z konopi: parzenie, opinie

Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]

Czy herbata to roślina?

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.