ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski)

Marka Amanda została założona przez polskich emigrantów. Dokładniej przez Jana Szychowskiego, który w 1900 roku osiadłszy w Apostoles w Argentynie rozpoczął uprawę ziemi. Niektórzy twierdzą, że biało-czerwone barwy ze złotymi akcentami odnoszą się do polskich korzeni firmy.

Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic
Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic

Producent Amandy

La Cachuera to firma będąca właścicielem marki Amanda. W portfolio firmy znajduje się nie tylko yerba mate, ale także ryż. Firma założyła także fundację Bronislada Kruchowski de Szychowski nazwaną na cześć małżonki założyciela marki, której działalność skupia się na pomocy początkowo pracownikom firmy i ich rodzinom, a obecnie wszystkim uboższym mieszkańcom okolicy. Wsparcie dotyczy rozwoju osobistego, szkolnictwa, sportu i opieki medycznej. Firma prowadzi także muzeum rodziny Szychowskich, gdzie wyeksponowano wiele zabytków i pamiątek w tym własnoręcznie wykonanych przez Jana Szychowskiego wynalazków. Mate uprawiana jest w prowincji Misiones w Argentynie

 

Yerba mate Amanda Despalada
Yerba mate Amanda Despalada

Produkty Amandy

W ofercie marki Amanda znajdują się regularne produkty takie jak czerwona Amanda elaborada, niebieska despalada, ziołowa, pomarańczowa, cytrynowa oraz pakowana w ekskluzywne płócienne worki, oraz specjalna seria mate w wersji premium, wyselekcjonowana, przeznaczona do terere czy wersja campo. Są także mate w postaci ekspresowej oraz instant.

Smak i aromat Amandy

Ostry i cierpki z wyraźną goryczką. Jest to mate cechująca się wyraźnym smakiem, nawet lekką pikantnością. Wyczuwa się nuty chleba i słodu, z nut roślinnych można doszukać się nieco kandyzowanych tropikalnych owoców.

Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa
Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa

Ogólna ocena Amandy

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym polskim korzeniom i interesującej działalności pobocznej. Z cała pewnością, w mojej opinii, jest to jednak mate codzienna, w dobrej cenie i jakości, ale bez pretensji do czegoś więcej. Jak na produkt argentyński, jest to marka zaskakująco intensywna w smaku, szorstka i gorzka lecz tym samym tradycyjna i klasyczna.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]

1 Comments

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.