ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo się domyśleć do naszego kraju docierają często tylko produkty wielkich firm mających globalny zasięg. Nie znaczy to oczywiście, że mamy ograniczony wybór. Półki sklepowe uginają się od całego wachlarza przeróżnych yerba mate ze wszystkich krajów produkujących ją przemysłowo. Zapewnie każdy wie, że to nie wszystko. Gdyby odwiedzić osobiście kraje Ameryki Południowej, można się przekonać, że istnieje wielu producentów, których yerba pozostaje nieobecna na naszym rynku, ponieważ są zwyczajnie za mali.

Kiedy jednak takie firmy się rozrastają i docierają na coraz to nowe rynki, stoją w obliczu konieczności zmierzenia się z grubymi rybami w branży. Miłośnicy mate zawsze chętnie kosztują nowinek i nie mają problemu z tym, by na chwilę odstawić swoją ulubioną markę i spróbować nowej. Taką przynajmniej mamy nadzieję. Warto dlatego śledzić ofertę różnych sklepów, ponieważ nie jest ona stała i co jakiś czas trafia nam się okazja poszerzyć swe doświadczenia o nową markę. Tak jest i tym razem.

Takimi nowościami są Ruvicha i Puntero. Są to marki obecne na naszym rynku od bardzo niedawna. Wymienia się je razem, ponieważ pochodzą od jednego producenta i są można by powiedzieć siostrami z jednej fabryki.

Yerba mate Ruvicha Nativa 250g
Yerba mate Ruvicha Nativa 250g

Unimate powstała w 2002 roku, a w 2016 połączyła się z rodziną Alfaro tworząc markę Ruvicha, która stara się dogonić wielkich producentów z branży.
Obie mate pochodzą z Caazapa w południowo-wschodniej części Paragwaju. Jest to obszar lasu atlantyckiego, czyli unikalnego lasu objętego ochroną rozciągający się od wybrzeży Oceanu Atlantyckiego aż po Paragwaj.

Jakie mate są dostępne?

Jeśli chodzi o Ruviche to dostępne są następujące warianty mate:

  • Nativa – czyli mate zwykła. Nie wyróżnia się niczym, regularna yerba na każdą okazję.
  • Silvestre – to yerba mate dzika, zbierana w lesie, dzięki czemu zawdzięcza organiczność.
  • Rustica – mate tradycyjnie paragwajska, robiona tradycyjnymi metodami.
  • Chia – z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej, mięty i boldo.
  • Pantanal – ziołowa orzeźwiająca.
  • Relajante – relaksująca mieszanka ziół z lipą, anyżem i rumiankiem.

Puntero to yerba mate produkowana w sposób tradycyjny, ma smak typowej paragwajskiej mate, jest mocna, szorstka i pobudzająca, ma też smak tego czego oczekujemy od paragwajskiej mate, czyli dużo dymnego aromatu, lecz z inspirującą kwasowością przywodzącą na myśl niskopalone kawy. W nietypowy sposób jest owocowo kwaśna.

Komu można polecić te marki? Zdecydowanie każdemu miłośnikowi yerba mate, ponieważ ja osobiście jestem bardzo pozytywnie zaskoczony ich smakiem. Obie mają charakter i obie z pewnością znajdą miłośników.

Yerba mate Ruvicha ziołowa Pantanal 250g
Yerba mate Ruvicha ziołowa Pantanal 250g

Puntero to coś dla tych, którzy cenią sobie typowe mate paragwajskie. Pijają je mocne i intensywne. Jest to, można powiedzieć, tradycja w nowej odsłonie, bogatsza i ciekawsza. Ruvicha z kolei to marka, która również nie rozczaruje miłośników paragwajskich mate, śmiało mogąc konkurować jakością z największymi i najbardziej znanymi rodzajami. Ma ona jednak kilka wersji, które trafią w gust różnych podniebień. Dla tych, którzy chcieliby mate smakującej tak, jakby pierwsi zbieracze liści obrabiali ją w swych leśnych obozach dobra będzie rustica, zaś dla miłośników złożonych, roślinnych aromatów, dobra będzie native i silvestre.

Odradzić te marki można chyba tylko zatwardziałym przeciwnikom paragwajskiej mate, którzy wierni są smakom charakterystycznym dla Brazylii, ponieważ jest to yerba paragwajska, która zaspokaja wymogi swego gatunku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev

Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!

10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]

Vitax Herbata Owocowa Żurawina & Malina: opinie, test

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.