Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo się domyśleć do naszego kraju docierają często tylko produkty wielkich firm mających globalny zasięg. Nie znaczy to oczywiście, że mamy ograniczony wybór. Półki sklepowe uginają się od całego wachlarza przeróżnych yerba mate ze wszystkich krajów produkujących ją przemysłowo. Zapewnie każdy wie, że to nie wszystko. Gdyby odwiedzić osobiście kraje Ameryki Południowej, można się przekonać, że istnieje wielu producentów, których yerba pozostaje nieobecna na naszym rynku, ponieważ są zwyczajnie za mali.
Kiedy jednak takie firmy się rozrastają i docierają na coraz to nowe rynki, stoją w obliczu konieczności zmierzenia się z grubymi rybami w branży. Miłośnicy mate zawsze chętnie kosztują nowinek i nie mają problemu z tym, by na chwilę odstawić swoją ulubioną markę i spróbować nowej. Taką przynajmniej mamy nadzieję. Warto dlatego śledzić ofertę różnych sklepów, ponieważ nie jest ona stała i co jakiś czas trafia nam się okazja poszerzyć swe doświadczenia o nową markę. Tak jest i tym razem.
Takimi nowościami są Ruvicha i Puntero. Są to marki obecne na naszym rynku od bardzo niedawna. Wymienia się je razem, ponieważ pochodzą od jednego producenta i są można by powiedzieć siostrami z jednej fabryki.
Unimate powstała w 2002 roku, a w 2016 połączyła się z rodziną Alfaro tworząc markę Ruvicha, która stara się dogonić wielkich producentów z branży.
Obie mate pochodzą z Caazapa w południowo-wschodniej części Paragwaju. Jest to obszar lasu atlantyckiego, czyli unikalnego lasu objętego ochroną rozciągający się od wybrzeży Oceanu Atlantyckiego aż po Paragwaj.
Jakie mate są dostępne?
Jeśli chodzi o Ruviche to dostępne są następujące warianty mate:
- Nativa – czyli mate zwykła. Nie wyróżnia się niczym, regularna yerba na każdą okazję.
- Silvestre – to yerba mate dzika, zbierana w lesie, dzięki czemu zawdzięcza organiczność.
- Rustica – mate tradycyjnie paragwajska, robiona tradycyjnymi metodami.
- Chia – z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej, mięty i boldo.
- Pantanal – ziołowa orzeźwiająca.
- Relajante – relaksująca mieszanka ziół z lipą, anyżem i rumiankiem.
Puntero to yerba mate produkowana w sposób tradycyjny, ma smak typowej paragwajskiej mate, jest mocna, szorstka i pobudzająca, ma też smak tego czego oczekujemy od paragwajskiej mate, czyli dużo dymnego aromatu, lecz z inspirującą kwasowością przywodzącą na myśl niskopalone kawy. W nietypowy sposób jest owocowo kwaśna.
Komu można polecić te marki? Zdecydowanie każdemu miłośnikowi yerba mate, ponieważ ja osobiście jestem bardzo pozytywnie zaskoczony ich smakiem. Obie mają charakter i obie z pewnością znajdą miłośników.
Puntero to coś dla tych, którzy cenią sobie typowe mate paragwajskie. Pijają je mocne i intensywne. Jest to, można powiedzieć, tradycja w nowej odsłonie, bogatsza i ciekawsza. Ruvicha z kolei to marka, która również nie rozczaruje miłośników paragwajskich mate, śmiało mogąc konkurować jakością z największymi i najbardziej znanymi rodzajami. Ma ona jednak kilka wersji, które trafią w gust różnych podniebień. Dla tych, którzy chcieliby mate smakującej tak, jakby pierwsi zbieracze liści obrabiali ją w swych leśnych obozach dobra będzie rustica, zaś dla miłośników złożonych, roślinnych aromatów, dobra będzie native i silvestre.
Odradzić te marki można chyba tylko zatwardziałym przeciwnikom paragwajskiej mate, którzy wierni są smakom charakterystycznym dla Brazylii, ponieważ jest to yerba paragwajska, która zaspokaja wymogi swego gatunku.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)
Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak,[...]
lut
Zielona herbata Silver Sprout
Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]
kwi
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
O: Orange, oznaczenie jakości herbaty
O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie