Wiele osób zaczyna dzień od kubka herbaty. Wielu z nas również sięga po kubek kawy zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem. Czy to zdrowo? Osobną kwestią jest sprawa czy powinniśmy raczej pić z rana herbatę czy kawę, a osobną to, czy w ogóle powinniśmy tuż po przebudzeniu, na czczo pić cokolwiek zawierającego kofeinę.
Pooja Makhija – znana guru żywieniowa i autorka książek powiedziała nawet, że nie należy na czczo niczego pić poza ciepłą wodą. Herbata, podobnie jak kawa może zaburzyć pH żołądka oraz wpłynąć na odwodnienie, i tak już po nocy odwodnionego organizmu. Spodziewany „kop” kofeinowy również nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Kofeina na czczo może doprowadzić do złego samopoczucia i podrażnienia układu pokarmowego. Zaleca się zatem zjedzenie śniadania zanim sięgnie się po pierwszą herbatę.
Do czego nie pić herbaty?
Nie należy, co warto podkreślić, popijać herbatą śniadania ani innych posiłków, ponieważ herbaciany napar może ograniczyć przyswajanie się substancji z posiłku. Szczególną uwagę zwraca się tutaj na żelazo, ale dotyczy to także miedzi czy chromu. Mało kto wie, że te dwa ostatnie metale są nam potrzebne dla zdrowia. Miedź podnosi odporność i chroni przed osteoporozą, zaś chrom reguluje metabolizm glukozy, białka i kwasów tłuszczowych.

Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie i wydajność pracy. Poza tym zawiera liczne substancje prozdrowotne chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Podnosi także naszą odporność.
Jak powinien wyglądać poranek zalecany przez dietetyków?
Powinniśmy po przebudzeniu się wypić szklankę ciepłej wody, następnie zjeść śniadanie i dopiero potem napić się herbaty. Dzięki takiej kolejności będziemy mogli wyciągnąć korzyści zarówno z napoju jak i ze śniadania. Pozwoli nam to zdrowo i w dobrym nastroju rozpocząć dzień.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Clinical trial on the effect of regular tea drinking on iron accumulation in genetic haemochromatosis – J Kaltwasser, E Werner, K Schalk, C Hansen, R Gottschalk, and C Seidl
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata sosnowa – przepis
Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]
sty
Matcha Shake, jak zrobić shake z zieloną sproszkowaną herbatą Matcha
Do przygotowania szejka z Matchą potrzebujemy zieloną sproszkowaną herbatę Matcha, mleko i syrop trzcinowy. Do[...]
sty
Herbata owocowa Truskawki w Czekoladzie, opinie
Truskawki w Czekoladzie to nie herbata, a napar owocowy na bazie hibiskusa. Nie ma w[...]
maj
Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis
Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]
sie
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]
lut
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?
W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]
lut