ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha

Tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha. Zbierane są grubsze i bardziej mięsiste liście o wyraźnym unerwieniu. Dzięki zastosowaniu liści starszych herbata Bancha jest uboższa w kofeinę i substancje aromatyczne. Zyskuje jednak inne cenione własności.

W zależności od terminu zbioru bancha ma różne nazwy. Pochodząca z drugiego zbioru w roku, a z pierwszego zbioru banchy nazywa się nibancha, z trzeciego zbioru, a drugiego banchy nazywana jest sanbancha. Natomiast z ostatniego czwartego zbioru czyli trzeciego zbioru banchy nazywana jest yonbancha. Łącznie na rynku rozróżnia się 22 gatunki banchy.

Bancha ma kilka cenionych właściwości. Przede wszystkim zawiera niewiele teiny oraz innych substancji drażniących więc polecana jest również dla dzieci oraz do picia wieczorem. Bancha ma odczyn lekko zasadowy co za tym idzie pomaga w odkwaszaniu organizmu. Pomaga także na nadkwasotę oraz zgagę.
Ciekawą własnością jest także kojące działanie na ukąszenia owadów. Stosuje się w tym celu okłady na skórę z naparu Banchy. Proces produkcji herbaty bancha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczny podłużny kształt.

Parzenie banchy nie odbiega od klasycznych zielonych herbat japońskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzymy 1-2 minuty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Zielonej Herbaty domowym sposobem

Do zrobienia ice tea z zielonej herbaty należy wziąć nieco więcej szuszu herbacianego, na przykład[...]

Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie

Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]

1 Comments

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking

Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie

Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.