Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru nieśmiertelności, a przynajmniej czegoś, co starzenie spowolni, jest obsesją człowieka od początku istnienia jego cywilizacji. Nic dziwnego, że wszelkie doniesienia o niewielkim kroku naprzód w kierunku pokonania starości i wszystkiego, co się z nią wiąże budzi spore zainteresowanie.
Nie inaczej jest z tajemniczym MNA, a właściwie z 1-MNA. Jeszcze precyzyjniej trzeba by powiedzieć 1-metylonikotymnamidem. Zainteresowanie tym mało znanym biomarkerem zawdzięczamy między innymi wystąpieniu Agnieszki Piskały, dietetyczki w Pytaniu na Śniadanie (Dieta japońska zapobiega rakowi, cukrzycy i otyłości. Na czym polega? 19.05.2022), która wspomniała o tej tajemniczej substancji w kontekście zdrowej, japońskiej diety.
Nas przede wszystkim sprawa interesuje, ponieważ 1-MNA jest rzadką substancją, obecną przed wszystkim w glonach i herbacie zielonej. W naszym ciele 1-MNA jest produktem metabolizmu witaminy PP w wątrobie i wspomaga pracę śródbłonka, zapobiegając licznym chorobom układu krwionośnego w tym miażdżycy.
1-MNA opatentowali Polacy, a najgłośniejsze działanie tej substancji odkryto po badaniach przeprowadzonych w 2013 roku w ośrodkach Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurych, w Szwajcarii i Harvard Medical School, Boston w USA. Okazuje się, że 1-MNA może wydłużyć życie. Badania przeprowadzono na nicieniach z gatunku Caenorhabditis elegans, których używa się jako biologicznego modelu starzenia się organizmu ludzkiego. Wyniki są obiecujące, ponieważ 1-MNA przedłużyło życie badanych organizmów. Cenną wskazówką jest tutaj fakt, że Japończycy są najdłużej żyjącym społeczeństwem na świecie. Ich dieta jest najbogatsza właśnie w produkty zawierające 1-MNA. Algi i zielona herbata w naszym kręgu kulturowym są niestety bardzo rzadko spotykane w jadłospisie.
1-MNA ma cały szereg właściwości prozdrowotnych, o których także nie można zapominać, choć nie są tak obiecujące i spektakularne. Liczne prace naukowe wskazują, że substancja poprawia tolerancję wysiłku fizycznego i polecana jest przy rekonwalescencji po przebyciu COVID-19. Poza tym ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Pozostaje nam czekać na wyniki dalszych badań nad cudownymi właściwościami 1-MNA ciesząc się zieloną herbatą i japońską kuchnią, aby korzystać z już poznanych dobrodziejstw tej substancji. Warto podkreślić, że wśród badań znalazły się także i te, które potwierdzają całkowite bezpieczeństwo 1-MNA, więc powtarzamy po raz kolejny, pijmy dobrą herbatę nawet w dużych ilościach, wyjdzie nam to tylko na zdrowie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Korekta: Patryk Płuciennik
Po więcej szczegółów zapraszamy do: 1-mna.pl/literatura
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy
Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]
maj
Czarna kawa czy czarna herbata?
Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]
sty
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Dobry młynek do kawy. Młynek żarnowy?
Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej[...]
mar
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory
Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]
lis
Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie
Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]
lip
Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?
W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]
lis