ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku

Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się kojarzyć z Matchą, sproszkowaną japońską herbatą. Chimarrao składa się jak Yerba Mate Elaborada z 70% liści i 30% łodyżek, ale liście są zmielone na mąkę.

Do przygotowania Yerba mate po brazylijsku, czyli Mate Chimarrao powinniśmy się zaopatrzyć w bombillę typu Bomba, która jako jedyna pozwoli nam na wystarczające filtrowanie naparu, żeby komfortowo pić napar.

1. Sypiemy Yerba mate do naczynia i układamy je na ściance.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

2. Następnie zatykamy otwór naczynia i odwracamy je, żeby kopczyk ładnie leżał na ściance.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

3. Delikatnie po pustej ściance lejemy ciepłą wodę. Stawiamy naczynie i dolewamy wodę. Uważnie, żeby nie zepsuć kopczyka.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

4. Wkładamy bombillę w miejsce z wodą.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

4. Gotowe. Cieszymy się Mate Chimarrao delikatnie sącząc je przez bombillę.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Biała herbata Snow Buds Leopard Premium parzona na zimno

Biała herbata nie jest poddawana utlenianiu podczas procesu produkcji. Dzięki temu jej listki i pączki[...]

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Herbaty dobre na trawienie po świętach

Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]

Herbata w Szkocji

Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.