Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata?
Należy zwrócić uwagę na bazę herbaty owocowej. Na jakiej zielonej, czarnej herbacie została stworzona mieszanka. Dobra owocowa herbata na bazie hibiskusa powinna mieć jak najwięcej owoców w składzie, a jak najmniej hibiskusa. Należy zwrócić uwagę na zawartość aromatów, czy są one pochodzenia naturalnego bądź identyczne z naturalnymi, czy są to dodatki sztuczne.
Bardzo często, żeby dodać słodyczy herbacie owocowej producenci w składzie swoich herbatek umieszczają aspartam, który budzi kontrowersje – szczególnie, gdy go nadużywamy w diecie.
Na jakiej bazie powinna być owocowa herbata?
Najpopularniejsze herbaty owocowe:
– zielona lub czarna herbata aromatyzowana owocami (aromatami owocowymi i kawałkami owoców),
– owocowa herbata na bazie hibiskusa (z dodatkiem aromatów),
– owocowa herbata bez hibiskusa.
W zależności od tego czy chcemy, żeby herbata owocowa miała kofeinę czy nie, należy wybrać czarną/zieloną herbatę lub hibiskus. Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma tę zaletę, że posiada dużo witaminy C.
Jakie właściwości ma owocowa herbata na bazie hibiskusa?
Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma zaletę, że posiada dużo witaminy C. Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty ma dokładnie takie same właściwości jak zielona herbata.
Jakiej herbaty owocowej unikać w sklepie?
Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać biegunki. Obecnie światowe trendy wskazują na odchodzenie od aspartamu na rzecz stewii.
Warto sprawdzać skład, w większości herbaty reklamowane jako owocowe, mają w składzie ułamki procentów owoców i w 90% składają się z hibiskusa (który daje mocny czerwony kolor naparu i wydaje nam się, że herbata jest intensywnie owocowa).
Aromaty identyczne z naturalnymi: Są to substancje wyprodukowane przez chemików, ale do ich wytworzenia używa się naturalnych surowców. W efekcie otrzymujemy aromat chemicznie identyczny z tym pozyskanym bezpośrednio z roślin. Jest jednak czystszy i trwalszy. Znakomita większość żywności aromatyzowana jest właśnie substancjami o aromacie identycznym z naturalnym. Mimo, że struktura chemiczna tych aromatów niczym nie różni się od naturalnych pamiętajmy, że powstały one w probówce.
Aromaty naturalne są to esencje oraz olejki pozyskane bezpośrednio z różnych roślin. Może to być po prostu odparowany sok z owoców ale także olejki, których pozyskanie wymaga zaangażowania poważniejszej technologii. Destyluje się więc olejki eteryczne z kwiatów, liści i korzeni, a w produkcji olejku waniliowego wykorzystać trzeba jako rozpuszczalnik nawet alkohol.
Syntetyczne lub sztuczne aromaty to ostatnia grupa dodatków jakie możemy znaleźć w herbacie. Są to substancje wytworzone sztucznie i nie mające nic wspólnego z owocami, które udają poza aromatem.
Jak zrobić domową owocową herbatę mrożoną?
Zimne parzenie! Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty świetnie nadaje się do zimnego parzenia. W proporcji 10g herbaty na 1l zimnej wody zalewamy w dzbanku i pozostawiamy na noc. Tym sposobem mamy naturalną herbatę owocową bez konserwantów i różnych słodzików.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]
gru
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]
lis
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi
Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]
maj
Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate
Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]
paź