O ormiańskiej herbacie opowiada Petros Tovmasyan:
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia, to w Armenii kawę pije się rano, a potem pije się herbatę. W Armenii parzy się herbatę podobnie jak w Turcji, a tak naprawdę, jak na całym Wschodzie – najpierw przygotowuje się esencję herbacianą, przelewa w małej ilości do kubków i uzupełnia gorącą wodą. Bardzo ważnym elementem w tradycji picia herbaty w Armenii jest Muraba. Jest to płynny dżem, coś między syropem, a dżemem – pływają w nim owoce. Muraba jest zrobiona najczęściej z wiśni, jabłek, lub moreli. I właśnie takim dżemem słodzi się herbatę w Armenii.
Mięta Nana oraz Urc
W samej Armenii nie rośnie herbata, jak na przykład w Gruzji. Są jednak zdrowotne herbatki ziołowe: najpopularniejsza jest mięta Nana, która właściwie rośnie przy każdym strumyku oraz Urc. Urc pomaga na trawienie i obniża ciśnienie, w smaku jest raczej lekko gorzka. Mięta Nana ma smak lekko trawiasty i pomaga na bóle brzucha.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
184 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kwi
Dobre miejsce na herbatę
Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]
sty
Herbata Si Ji Chun Oolong
Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]
wrz
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary
Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]
lut
Dlaczego kawa jest gorzka?
Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]
lis