Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

O ormiańskiej herbacie opowiada Petros Tovmasyan:

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia, to w Armenii kawę pije się rano, a potem pije się herbatę. W Armenii parzy się herbatę podobnie jak w Turcji, a tak naprawdę, jak na całym Wschodzie – najpierw przygotowuje się esencję herbacianą, przelewa w małej ilości do kubków i uzupełnia gorącą wodą. Bardzo ważnym elementem w tradycji picia herbaty w Armenii jest Muraba. Jest to płynny dżem, coś między syropem, a dżemem – pływają w nim owoce. Muraba jest zrobiona najczęściej z wiśni, jabłek, lub moreli. I właśnie takim dżemem słodzi się herbatę w Armenii.

W samej Armenii nie rośnie herbata, jak na przykład w Gruzji. Są jednak zdrowotne herbatki ziołowe: najpopularniejsza jest mięta Nana, która właściwie rośnie przy każdym strumyku oraz Urc. Urc pomaga na trawienie i obniża ciśnienie, w smaku jest raczej lekko gorzka. Mięta Nana ma smak lekko trawiasty i pomaga na bóle brzucha.


Dodaj komentarz