ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak przygotować swoją pierwszą kalebasę?

Yerba Mate można pić z różnych naczyń. Pijemy dla wygody z ceramicznych, ale najbardziej klasycznym, pomijając drewniane naczynia, jest kalebasa, czyli po prostu tykwa. Mamy tutaj taką świeżo kupioną, z której nie można jeszcze pić. Zauważyłem, że wiele osób robi błąd, bo kupuje kalebase i od razu zaczyna z niej pić. Potem stwierdza, że obrzydliwe – „jak ja nie cierpię Yerba Mate!”. Wtedy właśnie czuje nie smak Yerba Mate, tylko nie przygotowanej kalebasy

To co z nią musimy zrobić to currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba zwrócić uwagę na naturalną gąbkę, która wyścioła owoc w środku. Żeby się jej pozbyć potrzebujemy fusy z Yerby.

1. Zużyte fusy musimy napchać do kalebazy i wyjątkowo zalać wrzątkiem, pomoże nam to zmiękczyć gąbkę i ją później wybrać.

Trzeba robić to ostrożnie, żeby nie uszkodzić kalebasy. Zalewamy i zostawiamy na 24h.

Jak zobaczycie po tym czasie, sporo płynu ubyło z kalebazy. To święty Tomasz nam podpija.

2. Wylewamy wodę i płuczemy zimną wodą, żeby naczynie było czyste.

Można też dodać też wódki do wody, podobno to pomaga.

3. Teraz trzeba wygrzebać tę gąbkę, można użyć łyżeczki lub nabierki herbacianej.

I zaczynamy wydrapywać. Trzeba robić to bardzo dokładnie, starannie o ostrożnie. Kalebasa to owoc, więc jedna od drugiej mogą się różnić i czasem trzeba wszystko powtórzyć nawet kilka razy.

Tykwa oczywiście poci się podczas picia Yerby, nie są to duże ilości wody, ale jeśli zostawimy ją na na dokumentach to może się to źle dla nich skończyć. Tak wygląda wydrapana.

4. Ponownie zasypujemy naczynie yerbą i zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 12h.

Matero namoczyło się i znów przelewamy je wodą, można ją jeszcze trochę wydrapać. Następnie parzymy normalnie Yerbę, 80°C. Żeby ułatwić sobie picie, przy wkładaniu bombilli należy zatkać wlot. Udało się! Zachęcam do przygotowania sobie tak kalebazy, picie Yerby z niej daje specyficzny smak.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Moja Bombilla zatyka się! Porady

Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty

Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]

1 Comments

Assam, region w Indiach

Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Yerba mate, mate amargo

Yerba mate, mate amargo to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate w postaci klasycznej bez[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.