Wielu ludzi uważa kwasowość w kawie za świadectwo niskiej jakości – czy słusznie? Zacznijmy od tego, że jest to smak, który bardzo mocno podzielił konsumentów kawy na dwa obozy: zwolenników włoskiego ciemnego palenia – gorzkiej kawy z dymnym aromatem oraz fanów jasnego palenia, czyli tych, którzy szukają w kawie owocowości, a więc słodyczy i kwasowości. Zanim rozpocząłem pracę w branży kawowej nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak ważnym i często poruszanym tematem w kawiarniach są dyskusje na temat smaku kwaśnego. Wiele razy zadawałem sobie pytanie: dlaczego ludzie nie tolerują kwasowości w kawie, a tę obecną w cytrusach, truskawkach czy jabłkach uważają za coś pozytywnego? Odpowiedzią jest siła przyzwyczajenia do smaku i sposób spożywania kawy.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Mleko do kwaśnej kawy?
Wiele osób dolewa do naparu mleka i jest oczywistym, że taka kawa nie może być kwaśna, bo spowoduje wątpliwości co do świeżości dodawanego mleka. Inną sprawą jest, że mleko dodajemy do kawy głównie w celu zagłuszenia goryczki i nieprzyjemnego, dymnego posmaku. Warto więc dać sobie szansę i spróbować kawy bez mleka, która w jasnym paleniu odkryje swój prawdziwy owocowy smak.
Zbyt kwaśna kawa?
Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to napar z pestki owocu kawowca, stąd też jest on naturalnie kwaśny i słodki. Skąd zatem brak kwasowości w paczkach wielkich marek kawowych? Zwykle jest on wynikiem zbyt ciemnego palenia kawy, które powoduje strawienie się w ziarnie smaku owocowości oraz znacznej części aromatów. Zbyt długi proces palenia sprawia, że w naparze dominuje smak gorzki. Jeśli nie lubisz kwasowości w kawie to znaczy, że nie lubisz naturalnego smaku kawy, a jedynie smak i aromaty procesu palenia.
Kawy o niskiej kwasowości
Ci, którzy nie lubią kwasowości lub piją kawę z mlekiem, a szukają kaw jasno palonych bez posmaku spalenizny, powinni sięgnąć po kawy z odpowiedniego kraju, gdyż również terrior (suma warunków naturalnych terenu) mocno wpływa na smak. W celu uniknięcia wysokiej kwasowości warto sięgnąć po kawy z Ameryki Południowej, szczególnie Brazylii czy Gwatemali, gdzie dominuje słodycz, aromaty orzechów, czekolady czy karmelu. Zwolennicy kawy o wyższej owocowości najlepsze dla siebie ziarna znajdą w centralnej Afryce.
fot. Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?
100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]
1 Comments
sie
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów?
Co pewien czas pojawiają się doniesienia o rakotwórczym działaniu yerba mate. Każde nowe wyniki badań[...]
mar
Czy herbata podnosi cholesterol
Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]
lis
Herbaciarnia Czajnik Zabrze
Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]
mar
Portugalska herbata. Herbata z Azorów
Pierwsze swoje własne plantacje herbaciane Portugalczycy założyli jednak nie na Azorach lecz w Brazylii, w[...]
lip
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip