ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu ludzi uważa kwasowość w kawie za świadectwo niskiej jakości – czy słusznie? Zacznijmy od tego, że jest to smak, który bardzo mocno podzielił konsumentów kawy na dwa obozy: zwolenników włoskiego ciemnego palenia – gorzkiej kawy z dymnym aromatem oraz fanów jasnego palenia, czyli tych, którzy szukają w kawie owocowości, a więc słodyczy i kwasowości. Zanim rozpocząłem pracę w branży kawowej nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak ważnym i często poruszanym tematem w kawiarniach są dyskusje na temat smaku kwaśnego. Wiele razy zadawałem sobie pytanie: dlaczego ludzie nie tolerują kwasowości w kawie, a tę obecną w cytrusach, truskawkach czy jabłkach uważają za coś pozytywnego? Odpowiedzią jest siła przyzwyczajenia do smaku i sposób spożywania kawy.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości - dodać mleko?
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości – dodać mleko?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Mleko do kwaśnej kawy?

Wiele osób dolewa do naparu mleka i jest oczywistym, że taka kawa nie może być kwaśna, bo spowoduje wątpliwości co do świeżości dodawanego mleka. Inną sprawą jest, że mleko dodajemy do kawy głównie w celu zagłuszenia goryczki i nieprzyjemnego, dymnego posmaku. Warto więc dać sobie szansę i spróbować kawy bez mleka, która w jasnym paleniu odkryje swój prawdziwy owocowy smak.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Zbyt kwaśna kawa?

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to napar z pestki owocu kawowca, stąd też jest on naturalnie kwaśny i słodki. Skąd zatem brak kwasowości w paczkach wielkich marek kawowych? Zwykle jest on wynikiem zbyt ciemnego palenia kawy, które powoduje strawienie się w ziarnie smaku owocowości oraz znacznej części aromatów. Zbyt długi proces palenia sprawia, że w naparze dominuje smak gorzki. Jeśli nie lubisz kwasowości w kawie to znaczy, że nie lubisz naturalnego smaku kawy, a jedynie smak i aromaty procesu palenia.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Kawy o niskiej kwasowości

Ci, którzy nie lubią kwasowości lub piją kawę z mlekiem, a szukają kaw jasno palonych bez posmaku spalenizny, powinni sięgnąć po kawy z odpowiedniego kraju, gdyż również terrior (suma warunków naturalnych terenu) mocno wpływa na smak. W celu uniknięcia wysokiej kwasowości warto sięgnąć po kawy z Ameryki Południowej, szczególnie Brazylii czy Gwatemali, gdzie dominuje słodycz, aromaty orzechów, czekolady czy karmelu. Zwolennicy kawy o wyższej owocowości najlepsze dla siebie ziarna znajdą w centralnej Afryce.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku

Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]

Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013

Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]

1 Comments

6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]

Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling

Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]

Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty

Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]

Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?

Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.