ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj o herbacie, której chciałam spróbować odkąd dowiedziałam się o jej istnieniu. Pąkowa biała herbata o nazwie Yunnan Wild Tea Buds – pąki dzikiej herbaty z Yunnan.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: pąki
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: pąki

Herbata Yunnan Wild Tea Buds

Pierwszą rzeczą, którą zwraca na siebie uwagę Yunnan Wild Tea Buds jest zdecydowanie jej wygląd. To nie jest coś, czego można się spodziewać po herbacie. Przede wszystkim są to pąki, a nie liście. Gdyby rosły sobie dalej, kiedyś stałyby się liśćmi. Jednak do produkcji tej konkretnej herbaty zostały zebrane wcześnie i dzięki temu do naszego naczynia wpadną duże biało – złoto – zielonkawe pączki, pokryte obficie puszkiem włosków. Jeśli przyjrzymy się im bliżej dostrzeżemy też te przyszłe dopiero, co wykształcające się listki. Można pomyśleć sobie że to taka mała bomba małych listków.

Susz pachnie bardzo delikatnie, słodkawo, nieco ziołowo.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty

Według nazwy, herbata ta pochodzi z Yunnan, prowincji w Chinach i została zebrana z dzikich krzewów herbacianych. Będąc herbatą białą, została poddana minimalnej obróbce podczas procesów produkcji. Po zbiorze pączki poddaje się lekkiemu więdnięciu, a następnie suszy się je (strona CaiChai podaje, że na słońcu) nie dopuszczając do oksydacji. W ten sposób pączki zachowały swój naturalny kształt.

Parzenie herbaty białej Yunnan Wild Tea Buds

Zalecane parzenie to 5 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 70-80 stopni oraz w czasie 2-3 minut. Na potrzeby degustacji przygotowałam swoją herbatę parząc 2,5 g herbaty w 60 ml wody o temperaturze 80 stopni w czasie 3 i 4 minut, a ostatnie parzenie bezczasowo przetrzymałam.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty i napar
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty i napar

W ogrzanym szklanym gaiwanie, herbata pachniała pięknie słodko, nieco kwiatowo. Napar wszystkch parzeń miał bardzo blady delikatnie żółtawy kolor. W smaku z kolei udało wyczuć się mi i współpijącym herbatę świeżą kukurydzę, świeże trawy, niewielką żywiczną ostrość i słodycz. Drugie parzenie było bardzo podobne.

Strona Caichai podaje, że herbata ta jest bardzo cierpliwa i praktycznie niemożliwa do zepsucia. Przekonałam się o tym, zostawiając herbatę samą sobie na dłuższy okres. Po parzeniu pąki lekko rozchyliły się i można było pokusić się o oddzielenie pojedyńczych listków od siebie.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: kolor naparu
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: kolor naparu

Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale prezentuje się zwłaszcza w szklanym naczyniu. Zdecydowanie jest warta spróbowania i podziwiania.

Źródła: cajchai.com/en/wild-tea-buds/, „Zapiski o herbacie” Robert Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]

Jaka herbata na ból głowy

Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]

London Fog, przepis na herbatę London Fog

Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]

1 Comments

Herbata Czarna

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.