Gaiwan
Wywodzący się z Chin zestaw do parzenia herbaty. Jest to nic innego jak czarka z wieczkiem (gai – wieczko, wan – czarka). Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu. Gaiwan jest często elementem zestawu gong fu cha ale częściej używany jest samodzielnie.
Samo naczynie wywodzi się z dynastii Ming w latach 1368 – 1644. Jako pierwszy opisał je wielki mistrz herbaty Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami gaiwana są pinyin lub gàibēi. Duży Gaiwan symbolizować ma trzy sfery świata. Wieczko – niebo, podstawka – ziemię a czarka świat ludzi bądź samego człowieka. Czasem porównywany jest także do serca, w którym parzy się herbata.
Użycie Gaiwana nie jest trudne. Należy użyć nieco więcej suszu herbacianego i parzyć go nieco krócej niż w normalnych warunkach. Gaiwan stosowany powinien być zwłaszcza do oolongów dzięki czemu po kolejnych parzeniach czarka powinna być wypełniona liśćmi. Po zaparzeniu herbatę należy zlać lub w przypadku mniejszych gajwanów wypić wprost z czarki gajwana. Chwycić należy gajwan trzema palcami. W przypadku Gaiwana dużego kciuk przytrzymuje na środku wieczko a palce wskazujący i środkowy wsuwa się pod spodek i w ten sposób całość podnosi się i przechyla. W przypadku Gaiwana małego kciukiem i palcem środkowym chwytamy wywinięty i szeroki brzeg czarki, a palcem wskazującym przytrzymujemy wieczko w czasie przechylania. Gaiwan jako narzędzie do degustacji herbaty daje szerokie możliwości cieszenia się wieloma aspektami herbaty. Dzięki specjalnej konstrukcji ułatwia ocenę liści po poszczególnych parzeniach, wieczko natomiast służące jako niuchar pozwala wygodnie cieszyć się zapachem herbaty. Nie bez znaczenia jest niewielka pojemność Gaiwana co pozwala zaparzyć herbatę wielokrotnie. Zwłaszcza oolongi, które można parzyć kilka a nawet kilkanaście razy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Latte art – wzory krok po kroku: rozeta
Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]
lut
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Herbata na pasożyty
Problem pasożytów, jak się uważa jest częstszy niż się wydaje. Zaniechano już zaleceń lekarskich, by[...]
wrz
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar