ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan

Wywodzący się z Chin zestaw do parzenia herbaty. Jest to nic innego jak czarka z wieczkiem (gai – wieczko, wan – czarka). Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu. Gaiwan jest często elementem zestawu gong fu cha ale częściej używany jest samodzielnie.

Samo naczynie wywodzi się z dynastii Ming w latach 1368 – 1644. Jako pierwszy opisał je wielki mistrz herbaty Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami gaiwana są pinyin lub gàibēi. Duży Gaiwan symbolizować ma trzy sfery świata. Wieczko – niebo, podstawka – ziemię a czarka świat ludzi bądź samego człowieka. Czasem porównywany jest także do serca, w którym parzy się herbata.

Użycie Gaiwana nie jest trudne. Należy użyć nieco więcej suszu herbacianego i parzyć go nieco krócej niż w normalnych warunkach. Gaiwan stosowany powinien być zwłaszcza do oolongów dzięki czemu po kolejnych parzeniach czarka powinna być wypełniona liśćmi. Po zaparzeniu herbatę należy zlać lub w przypadku mniejszych gajwanów wypić wprost z czarki gajwana. Chwycić należy gajwan trzema palcami. W przypadku Gaiwana dużego kciuk przytrzymuje na środku wieczko a palce wskazujący i środkowy wsuwa się pod spodek i w ten sposób całość podnosi się i przechyla. W przypadku Gaiwana małego kciukiem i palcem środkowym chwytamy wywinięty i szeroki brzeg czarki, a palcem wskazującym przytrzymujemy wieczko w czasie przechylania. Gaiwan jako narzędzie do degustacji herbaty daje szerokie możliwości cieszenia się wieloma aspektami herbaty. Dzięki specjalnej konstrukcji ułatwia ocenę liści po poszczególnych parzeniach, wieczko natomiast służące jako niuchar pozwala wygodnie cieszyć się zapachem herbaty. Nie bez znaczenia jest niewielka pojemność Gaiwana co pozwala zaparzyć herbatę wielokrotnie. Zwłaszcza oolongi, które można parzyć kilka a nawet kilkanaście razy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?

Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]

Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści

Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.