Gaiwan
Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Ta czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty. W Polsce dopiero nieśmiało zdobywa popularność, jest to uwarunkowane naszymi przyzwyczajeniami dotyczącymi parzenia herbaty. Parzymy w kubkach z zaparzaczem albo w dużych dzbankach. Pora to zmienić.
Skąd pochodzi gaiwan?
Dla nikogo nowością nie będzie jak napiszę, że pochodzi on z Chin. Jako codziennie naczynie do parzenia używają go mieszkańcy prowincji Fuijan oraz częściowo prowincji Gunadong (północno-zachodnia część). W zasadzie jest to jednocześnie naczynie do picia jak i do parzenia herbaty. Nas jednak interesuje przede wszystkim, jako naczynie do parzenia herbaty. Co zatem powinniśmy o nim wiedzieć?
Z jakich tworzyw wykonane są gaiwany?
Może być wykonane z różnych tworzyw: szkła, porcelany, glinki. Najczęściej korzysta się z porcelanowych ze względu na ich uniwersalność i przystępną cenę. Szklanych używa się do parzenia szlachetnych zielonych oraz żółtych herbat. Natomiast glinka jest najrzadziej użytkowana i raczej nadaje się do tylko jednego gatunku herbaty (wyjątkiem jest glazurowana w środku, wtedy nie przechodzi aromatem).
Jak się w nim parzy?
Wbrew pozorom łatwo i przyjemnie: po pierwsze nie zalewamy naczynia po brzegi, po drugie chwytamy go i przytrzymując przykrywkę przelewamy napar z gaiwana do czarki.
Jeśli chodzi o pojemność naczynia, to mieści się ona w przedziale 100-200ml, gdzie najczęściej jest to 100ml i taka jest najlepsza do parzenia herbaty.
Parzenie Gong fu cha
Gaiwan jest używany przy technice parzenia zwanej gong fu cha, polegającej na użyciu dużej ilości (około 5 gramów) suszu oraz małej ilości wody. Tak zaparzone liście herbaty, dadzą bardzo esencjonalny i aromatyczny napar. W ten sposób najczęściej parzy się herbaty oolong. Herbaty zielone i żółte zazwyczaj dozuje się w ilości około 3 gramów.
Symbol nieba, człowieka i ziemi
Na początku tekstu wspomniałam, że symbolizuje on niebo 天 [przykrywka] , człowieka 人 [czarka] oraz ziemię 土 [spodek]. Ma to oczywiście duży związek z chińską filozofią Tao, gdzie istnieje dążenie do harmonii człowieka z naturą. Herbata idealnie się w tą filozofie wpasowuje. Korzystanie z gaiwana podczas parzenia herbaty doskonale symbolizuje relacje człowieka z naturą. Warto tu też wspomnieć, że niebo dla chińczyków to jedno z najważniejszych pojęć filozoficznych.
Jak więc widzimy, parzenie herbaty w gaiwanie, to doskonały sposób na uzyskanie bardzo dobrej czarki herbaty. Chciałabym, żeby był on w Polsce bardziej popularny. W końcu każdy z nas ma prawo cieszyć się dobrym i aromatycznym naparem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Ceylon
Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]
lis
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Matchbata, Foks and Foka Matcha Gruszka i Limonka: test, opinie i przepis na Matcha Tonic
Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszymi opiniami dotyczącymi butelkowanej Matchy. Przedstawiamy również prosty przepis na[...]
cze
Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat
Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]
lis
Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]
gru
Zbiory herbaty na świecie, przewodnik
Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]
mar
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz