ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor na czerwony). W tym roku pojawiła się wyjątkowo wcześnie i w pierwszej fazie rzuciła mnie w objęcia herbat hinduskich, jednak po kilku próbach kubki smakowe zwróciły się ku Chinom i trafiłem od razu w „Czarną Chmurę”. Jeśli chcecie spędzić spokojny wieczór w towarzystwie czarnej herbaty, lubicie do tego parzenie w gaiwanie to te liście z Yunnanu będą idealnym towarzyszem.

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Herbata Yunnan Black – informacje

Suche liście mają nie jednolitą barwę, od bardzo jasnobrązowej do momentami wręcz czarnej. Zwinięte w nieregularne kuleczki o 5mm średnicy. Już sam wygląd suszu zapowiada wiele przyjemnych zaparzeń.

Aromat bardzo przyjemny i słodkawy z  dominującymi  nutami czekolady i brzoskwini. Wszyscy starsi herbaciarze od razu wrócą wspomnieniami do lat osiemdziesiątych, kiedy to herbaty z tej chińskiej prowincji dominowały na naszym rynku.

Tekstura gładka i lekko ściągająca. Smak wyraźny z nutą czekolady, brzoskwini i przypalonego karmelu.

Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan

Składniki: czarna herbata (czerwona w podziale chińskim).

Wygląd liści: zrolowane, całe liście i tipsy.

Kolor naparu: mocny brąz, kasztanowy.

Parzenie herbaty Yunnan Black Cloud

Metoda parzenia: 3g na 120 ml.

Czas parzenia: 1. 1,5 minuty. 2. 1 min, 3. 1,5 min, 4. 2 min.

Temperatura wody: 92 stopnie.

Cena: 15 za 50g / 300 za 1kg

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?

Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]

Najlepsze przepisy na herbatę na upał

Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Gorzka herbata – właściwości

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]

Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie

Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.