ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach. W obiegowej opinii jest wiele uogólnień i nieścisłości. Co więc odróżnia herbatę liściastą od torebkowej?

Herbata liściasta (liściowa) oznacza herbatę, która składa się z całych, niepołamanych liści. Natomiast herbata torebkowa składa się najczęściej z niskiej jakości herbaty typu Fannings oraz Dust (pył). Odznaczają się one małymi kawałkami liści herbaty, więc podczas parzenia ich powierzchnia jest większa niż herbaty liściastej. Większa powierzchnia to większa szansa, że naturalne olejki eteryczne herbaty (którym zawdzięczamy wspaniały smak) łatwiej wyparowują z połamanych listków, pozostawiając nam nudny, zwietrzały smak. Dlatego dłuższe przechowywanie herbaty w torebkach pozbawia ją świeżości.

Niektóre rodzaje herbaty (w tym wiele japońskich zielonych) podczas produkcji są naturalnie uszkadzane, dlatego warto pamiętać, że długie ich przechowywanie może im szkodzić.

Kiedy parzymy herbate liściastą musimy pamiętać o przestrzeni dla rozwiających się liści, dzięki temu łatwiej absorbują wodę, a tym samym oddają wiele witamin, minerałów, zapachów i aromatów z liści. Podczas parzenia herbaty w torebkach jesteśmy ograniczeni wielkością torebki. Pełna torebka suchych liści nie da nam aromatycznej herbaty.

Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?
Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?

Przez wiele lat przemysł torebek dostosowywał herbatę do torebek. Dzięki wypełnianiu ich pociętą herbatą, powierzchnia parzenia powodowała błyskawiczny efekt w postaci herbacianego naparu. Było to tanie, łatwe i idealne dla przeciętnego pijacza herbaty z mlekiem i cukrem.

Ostatnio przemysł postanowił zacząć dostosowywać torebki do herbaty i zamiast umieszczać płaskie w smaku, połamane, maleńkie liście, zdecydował się na wyższe gatunki herbaty. Torebki zwiększyły się, a liście herbaty zyskały miejsce do rozwinięcia się, dając lepszy napar. Pamiętać jednak trzeba, że torebki w większości przypadków są zrobione z plastiku. O jedwabiu (który zapoczątkował tę metodę) możemy zapomnieć.

Herbata zielona Japan Bancha Isecha
Herbata zielona Japan Bancha Isecha

Mimo wielu innowacyjncyh decyzji, których doczekała się herbata ekspresowa w torebkach w ostatnich latach, smakosze herbaty nadal omijają ją z daleka. Z jednej strony wymieniają tutaj tradycję parzenia herbaty, z drugiej sezonowości, różnice w herbatach z poszczególnych lat z różnych plantacji, które daje tylko herbata liściasta.

Herbata torebkowa musi mieć zestandaryzowany smak. Co roku musi smakować tak samo. Wynika to z faktu, że jest mieszanką herbaty z całego świata. Tutaj liczy się ostateczna cena produktu, a nie jakość i charakter profilu smakowego.

Herbaty liściaste są produkowane z zupełnie przeciwnym zamysłem. Mogą różnić się w zależności od regionu, a nawet pojedynczego ogrodu. Ich smak, zapach i wygląd zmienia się w zależności od roku zbioru. To region, styl przetworzenia (wiele procesów można wykonać w różny sposób) i data zbioru współnie wypływają na smak i aromat herbaty. Dzięki temu mamy o niewspółmiernie większy od torebkowego, wybór smaków herbaty.

Tekst po polsku na podstawie: coffeetea.about.com/od/teaandtisanebasics/a/TeabagsVsLeafTea.htm

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]

2 Comments

Yerba Mate Yer-Vita: co ja piję

Ostatnio wpadło mi w ręce opakowanie ekspresowej Yerba Mate Yer-Vita. Jako ciekawostkę przedstawiam Wam opis[...]

Jak parzyć herbatę owocową?

Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest[...]

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]

Herbata Honeybush, parzenie, właściwości

Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?

W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]

6 porad dla początkujących pijących yerba mate

Nie każdy zna yerba mate od lat i z niejednej bombilli już pił. Są wciąż[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.