ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Czarna

Pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy poddawana jest różnym procesom. Wyróżnić można stałe cztery procesy jakie przechodzi ta herbata w czasie produkcji. Początkowo liście poddane są więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji i suszeniu.

Herbata czarna jest to herbata całkowicie fermentowana. Legenda mówi, że wynaleziono ją przypadkiem. W czasie gdy herbata docierała z Chin do Anglii drogą morską ładunek zielonej herbaty miał jakoby zamoknąć, a fakt ten miał umknąć uwadze załogi. Mokra herbata zaczęła fermentować przez co zmieniły się jej wszystkie właściwości od koloru liści po aromat naparu. Herbata jednak była zbyt droga by ją wyrzucić toteż wysuszono ją i zaczęto parzyć pomimo „zepsucia”. Wkrótce rozsmakowano się w niej a proces zaczęto przeprowadzać świadomie i w sposób kontrolowany.

W Chinach herbatę czarną nazywa się czerwoną. Odwrotnie niż w Europie ponieważ Chińczycy większą wagę przywiązują do koloru naparu niż liści.

Napar herbaty czarnej ma różne kolory od żółtawego przez czerwony aż po brązowy. Aromat czarnej herbaty wyczuwalny jest zwłaszcza gdy herbata jest gorąca i taką zaleca się pić.

Najwięcej czarnej herbaty produkuje się na plantacjach na Ceylonie, w Indiach (Assam, Darjeeling), w Chinach i Kenii.

Wyróżnia się wiele typów czarnej herbaty w zależności od tego jakie liście zostały poddane obróbce oraz jakim procesom je poddano. Nie bez znaczenia jest także pora zbiorów. Najbardziej cenione są herbaty produkowane z pąków i pierwszych liści. Kolejne to typ souchong czyli wykonane z następnych liści, mniej świeżych i bardziej mięsistych. Najniższa klasa herbaty to pył używany głównie do produkcji herbat ekspresowych. Jeśli chodzi o zbiór najlepsze cechy przypisuje się herbatą first flush, które pochodzą z pierwszego wiosennego zbioru.

Parzenie czarnej herbaty

Parzenie herbaty czarnej różni się nieco w zależności od rodzaju suszu. Parzy się ją wodą wrzącą (białego wrzenia), czas parzenia wynosi od 2 do 5 minut. Im dłuższe parzenie tym herbata słabsza czyli uboższa w kofeinę, która zostaje związana przez garbniki nadające naparowi goryczy. Na długość parzenia herbaty wpływ ma wielkość listków. Herbaty o całych liściach parzy się dłużej, nawet do 5 minut herbaty ekspresowe czyli te o najmniejszych fragmentach listków parzy się krótko nawet poniżej 2 minut. Herbatę czarną parzyć należy wodą miękką. Mniej wrażliwe na twardą wodę są herbaty Assam i Ceylon.

Właściwości czarnej herbaty

Czarna herbata ma szereg cenionych właściwości. Przede wszystkim jest pobudzająca dzięki zawartości dużej ilości kofeiny.
Poprawia pracę układu pokarmowego, zwłaszcza długo parzona przez zawartość taniny pomaga w zatruciach pokarmowych.
Obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Stosowana zewnętrznie działa ściągająco. Polecana jest na przetłuszczającą się cerę, działa przeciwtrądzikowo. Jako płukanka do włosów przetłuszczających działa przeciwłupieżowo. Działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo stosowana do moczenia stóp. Również zaparzone fusy można stosować do pozbywania się nieprzyjemnego zapachu z butów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Wielki Test Ekspresowych Herbat

Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę

Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.