Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Wiosną wszyscy herbaciarze oczekują na pierwsze herbaty z Darjeeling. Jednak jak już wspominałam, herbata darjeeling to cała dość spora grupa, a “First Flushe” to tylko jej część. Dlatego zanim dotrą do nas najświeższe tegoroczne darjeelingi zapraszam na herbatę ze zbioru jesiennego – Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn.
Co to za herbata?
Pochodzi ona z Indii, z regionu Darjeeling, z ogrodu Bannockburn. Jej klasa opisana jest jako FTGFOP1 czyli Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe o najwyższej jakości. Możemy się w niej więc spodziewać długich poskręcanych liści i sporej ilości “tipsów”. Herbata którą dzisiaj przedstawiam pochodzi z czwartego, jesiennego zbioru.
Ogród Bannockburn
Nazwa tego ogrodu herbacianego wcale nie brzmi “z indyjska”. Jest tak za sprawą jego założycieli – Szkotów, którzy to na pamiątkę zwycięstwa Szkotów nad królem Edwardem II w 1314 roku, nazwali ogród właśnie od miejsca sławetnej bitwy- Bannockburn. Możemy teraz jedynie domyślać się, czy wzgórza Darjeeling przywiodły Szkotom na myśl wzgórza ich ojczyzny skoro wybrali właśnie tą nazwę. Tak czy inaczej, Bannockburn jest jednym z pierwszych ogrodów herbacianych w Darjeeling, bo został założony już w 1850 roku.
Obecnie ogród znajduje się pod zarządem Chamong Group. Z 300 ha ogrodu pod uprawą znajduje się około 143 ha. Oprócz krzewów herbacianych w okolicy znajdziemy też fabrykę herbaty, miejscowość w której mieszkają pracownicy ogrodu, las oraz górską rzekę. Na terenie Bannockburn pracuje około 500 osób. Średnio wytwarza się tam około 75 000 kilogramów herbaty w tym herbaty czarne, zielone oraz białe.
O herbacie z Bannockburn mówi się, że jest ulubionym darjeelingiem Brytyjczyków. W 2003 wygrał on nawet Great Taste Gold Award.
Parzenie Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn
Parzenie przygotowałam według zaleceń: 3 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Czas to 2 minuty. Parzenie takie jednak niezbyt przypadło mi do gustu. Według mnie herbata zgorzkniała bardzo szybko. Spróbowałam ponownie jednak z 1,5 g herbaty i czasem 1 minuty. Taki napar bardziej mi smakował. Przygotowałam jeszcze dwa parzenia, z których to ostatnie było najsmaczniejsze. Wszystkie esencjonalne i o pięknym kolorze, jednak to trzecie oprócz słodyczy i smaku suszonych owoców pokazało też swoją bardziej kwiatową stronę.
Dajreeling FTGFOP1 Bannockburn okazał się smaczną herbatą, różniącą się od tych najświeższych First Flushowych. Warto poświęcić mu chwilę uwagi i przygotować we własnym czajniku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]
lut
Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice
Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]
paź
Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak
Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]
wrz
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie
Zielona herbata Silver Sprout
Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]
kwi
Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!
Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]
cze
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis