Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tie Guan Yin Oolong – Co to za herbata?
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin lub Iron Goddess of Mercy. Pierwotnie pochodził z Anxi w prowincji Fuijan, lecz obecnie wytwarzany jest także na Tajwanie. Sama „Bogini Miłosierdzia” nie jest herbatą jednorodną. Możemy wyróżnić na przykład lżejsze herbaty- Guan Yin Wang oraz bardziej podprażone, takie jak Muzha Tie Guan Yin. Stopnień utlenienia tych oolongów to około 40-50%.
Liście tej herbaty są pozwijane w kuleczki i przeważnie ważą więcej niż inne oolongi. Kolor suszu zależy od typu herbaty – od soczyście zielonej po zielono-brązowe. Podczas parzenia pięknie się rozwijają.
Boska nazwa Tie Guan Yin Oolong
Guanyin jest boginią/ Bodhisattwą, a jej domeną jest miłosierdzie. Najczęściej jest przedstawiana w postaci kobiety z łagodną twarzą. I to właśnie jej nasza herbata zawdzięcza nazwę. Wersji legendy jest kilka, we wszystkich jednak pojawia się pobożny rolnik czczący Guanyin codzienną czarką herbaty. Pewnej nocy miał on sen, w którym zależnie od wersji legendy ukazał mu się krzew w postaci Bogini lub ścieżka wiodąca do herbacianego krzewu. Gdy się obudził, ruszył w góry by znaleźć ów tajemniczy, boski krzew. Nadał mu imię na pamiątkę Guanyin. Skąd się wzięło żelazo w nazwie? Według podań sama herbata była tak ciężka jak żelazo, dlatego pojawił się ten dodatkowy przymiotnik. Istnieje też wersja legendy mówiąca o tym, że rolnik – pan Wei, idąc na pole odkrył opuszczoną świątynię Guanyin. Ponieważ był osobą wierzącą, postanowił zadbać o miejsce kultu. Po kilku miesiącach odwiedzin, Guanyin objawiła się panu Wei we śnie i powiedziała, że w świątyni znajdzie on nagrodę za swój trud. W ten sposób pan Wei odkrył krzew z którego wytwarza się Tie Guan Yin.
Parzenie Tie Guan Yin Oolong
Tie Guan Yin poleca się przygotować sposobem Gongfu Cha w porcelanowym gaiwanie lub kamionkowym czajniczku. Ważne by zapewnić liściom odpowiednio dużo miejsca by mogły się rozwinąć i dobrze zaparzyć. Temperatura wody to między 90 a 95 stopni Celsjusza. Polecana ilość to około 5 gramów na 100 ml wody.
Swoje parzenia przygotowałam w czajniczku 150 ml, woda 90 stopni i łyżeczka suszu. Pierwsze parzenie to 30 sekund, drugie – 20 sekund, trzecie-30 sekund i czwarte 40 sekund. Na sam koniec zostawiłam herbatę zalaną na około 60 sekund.
Pierwsze dwa parzenia pachniały zielono i nieco ostro. Kolor naparu był jasny i delikatny. Dało się w nim wyczuć coś ostrego na sam koniec. Kolejne dwa parzenia wyszły dość słodkie i pojawił się w nich przyjemny zapach i smak kwiatów. Ostatnie minutowe parzenie wyszło najsłabsze i było już cieniem poprzednich.
/Herbata Tie Guan Yin jest smacznym oolongiem. Spotkałam się z określaniem jej jako herbata cierpliwa – poddaje się parzeniu nawet nie wprawionej ręki. Warto samemu pokusić się o jej przygotowanie i cieszyć chwilą nad smaczną czarką herbaty.
Źródła: R. Tomczyk, Zapiski o herbacie, Ling Yun, Tao chińskiej herbaty, Morze herbaty, eherbata.pl, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]
wrz
Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki
Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]
paź
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?
Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]
cze
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]
sie
Przepis na colę z herbaty i przypraw
Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]
cze
O: Orange, oznaczenie jakości herbaty
O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]