ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim proces produkcji a ściślej proces fermentacji. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat białych po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną. Polega ona przede wszystkim na tym, że zebrane liście poddane są podgrzewaniu co prowadzi do zniszczenia enzymów w nich zawartych. Następnie liście są moczone i poddane procesowi podobnemu nieco do kiszenia nazywanego po chińsku men dui gdzie zachodzi fermentacja nieenzymatyczna, która zmienia ich właściwości i kolor.

Historia herbaty żółtej

Historia żółtej herbaty nie jest całkiem jasna. Legenda głosi, że była to herbata zarezerwowana pod karą śmierci jedynie dla cesarskiego dworu, lub nawet jedynie dla cesarskich ust. Nie jest jednak pewne czy to była herbata żółta jaką znamy dziś z dwóch przyczyn. Po pierwsze w dawnych czasach kolor żółty uważany był za cesarski i nazywano nim rzeczy przeznaczone dla dworu cechujące się najwyższą jakością. Można więc przypuszczać, że herbatą żółtą była nazywana każda herbata, która była dość dobra by zaszczycić cesarskie stoły. Po drugie zaś przepis przygotowania herbaty żółtej zaginął i został odtworzony w latach 80 ubiegłego wieku. Nie wiadomo jednak jak dokładnie udało się ów proces odtworzyć i jak bardzo dzisiejsze żółte herbaty przypominają te cesarskie.

Liście herbaty żółtej

Liście herbaty żółtej są ciemno zielone i mają lekko żółtawy odcień zwłaszcza widoczny na wewnętrznej stronie liścia, napar natomiast jest słomiano żółty odbijający na swej powierzchni białe ścianki naczynia w kolorze blado-różowym co jest dla tej herbaty wyjątkowe. Smak herbaty można opisać jako lekko cierpki i słodowy, pozostawia słodkawy posmak, a zapach ma intensywny i bardzo charakterystyczny lekko orzeźwiający.

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka żółtej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 80°C. Czas parzenia to najczęściej 3 minuty.

Właściwości herbaty żółtej

  • ma właśności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia
  • sprzyja trawieniu,
  • wiąże toksyny oraz pomaga usunąć zbędne substancje z ciała,
  • zawiera niewiele kofeiny poniżej 1%

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]

Yerba Mate FAQ: pytania i odpowiedzi

Jakie są zalety picia Yerba Mate? Wzmocnienie układu odpornościowego, redukcja zmęczenia, obniżenie ciśnienia krwi, odmładzanie,[...]

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.