Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat w Chinach i Japonii. Parzenie herbaty zielonej japońskiej nie jest trudne, trzeba jednak wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.
Czym różni się herbata zielona z Chin i herbata zielona z Japonii?
Najważniejszą różnicą jest jeden z etapów produkcji herbaty zielonej: Kill-Green. Z nielicznymi wyjątkami, japońska herbata zielona jest traktowana gorącą parą wodną, kiedy jej chińską wersję rozgrzewa się na wielkich miskach (wokach, patelniach). Ta różnica bardzo znacząco wpływa na smak herbaty, jej kolor i zapach.
Istnieje oczywiście więcej czynników mających wypływ na różnice między herbatą produkowaną w Chinach i Japonii: odmiana krzewu herbacianego, teren uprawy, kształt liści (japońska herbata jest zazwyczaj w kształcie igiełek), czas zbiorów herbaty i metoda zbiorów.
Pierwsze kroki w parzeniu herbaty japońskiej
Gotowanie w kuchni nie ma sztywnych reguł, każdy ma nieco inny gust. Podobnie jest z parzeniem herbaty, każdy może parzyć ją zgodnie z własnymi upodobaniami. Ważne jednak, żeby przestrzegać kilku zasad na samym początku przygody z japońskimi herbatami. Kiedy poznasz podstawy parzenia herbaty z Japonii, może je dowolnie modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.
Jako punkt wyjścia weźmiemy popularne japońskie herbaty: Bancha, Sencha i Gyokuro.
Jak prawidłowo parzyć japońską herbatę zieloną?
Podstawową zasada to: im wyższa jakość herbaty zielonej, tym niższa temperatura i mniejsza objętość wody używanej do parzenia herbaty.
Wyższej jakości japońskie herbaty są bardzo delikatne, a tym samym wymagają niższej temperatury parzenia. Wrząca woda spowoduje, że herbata szybko stanie się gorzka i nie wychwycimy jej subtelnego, bogatego smaku.
Mniejsza objętość wody jaką parzymy japońską herbatę pozwoli nam w pełni docenić jej smak. Tym samym dobrze jest użyć małych filiżanek i czarek. Dobra herbata powinna być pita powoli i w małych ilościach.
Herbata zielona Gyokuro
- Polecane naczynia: Hohin, shiboridashi, małe filiżanki
- Parzenie herbaty zielonej Gyokuro:
- Dla 3 osób: 10g liści, 60 ml wody o temperaturze 50-60*C, czas parzenia 2-3 minuty.
- Dla 1 osoby użyj 4g liści, 20 ml wody.
Herbata zielona Sencha
- Polecane naczynia: mały czajniczek (ok. 180 ml), średnie czarki
- Parzenie herbaty zielonej Sencha
- Dla 3 osób: 10g liści, 180 ml wody o temperaturze 70*C, czas parzenia od 1 do 1,5 minuty.
- Dla 1 osoby użyj 4g liści i 60 ml wody.
Uwaga: powyższe wytyczne dotyczą wysokiej jakości herbaty Sencha, dla niższej klasy Senchy najlepiej użyć wyższej temperatury wody (80*C) i trochę więcej wody. Czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 1 minuta.
Herbata zielona Bancha
(dotyczy również: herbaty zielonej Genmaicha, herbaty zielonej Hojicha)
- Polecane naczynia: duży czajnik (ok. 600 ml), czarki o grubych ściankach (ewentualnie kubeczki)
- Parzenie herbaty zielonej Bancha
- Dla 5 osób: 15g liści, 600 ml wody o temperaturze 96*C, czas parzenia do 30 sekund.
- Dla 1 osoby użyj 4g liści i 120 ml wrzącej wody.
Porady dotyczące parzenia japońskiej herbaty
- Jeśli masz tylko większe naczynia, nie przejmuj się. Dostosuj ilość wody do czajnika, który posiadasz.
- Używaj na początku termometru do sprawdzenia temperatury wody. Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz na wyczucie parzył herbatę.
- Żeby obniżyć temperaturę wody o 10*C przelej ją do innego zimnego naczynia.
- Parz herbatę na dobrej wodzie, najwyższej jakości do jakiej masz dostęp. Woda bardzo wypływa na końcowy smak herbaty
Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-steep-japanese-green-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Badania sprzed 5 dni: składniki herbaty dezaktywują wirusa SARS-CoV-2
Efekty są zdumiewające. Okazuje się, że wirus SARS CoV-2 potraktowany EGCG został znacząco dezaktywowany, zaś[...]
gru
Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)
Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]
sie
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Yerba jako napój przyjaźni wiązała się z rytuałem. Celebrował go gospodarz zwany matero. Zaparzał on[...]
wrz
Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]
sty
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne
W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]
maj
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar