ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat w Chinach i Japonii. Parzenie herbaty zielonej japońskiej nie jest trudne, trzeba jednak wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.

Czym różni się herbata zielona z Chin i herbata zielona z Japonii?

Najważniejszą różnicą jest jeden z etapów produkcji herbaty zielonej: Kill-Green. Z nielicznymi wyjątkami, japońska herbata zielona jest traktowana gorącą parą wodną, kiedy jej chińską wersję rozgrzewa się na wielkich miskach (wokach, patelniach). Ta różnica bardzo znacząco wpływa na smak herbaty, jej kolor i zapach.

Istnieje oczywiście więcej czynników mających wypływ na różnice między herbatą produkowaną w Chinach i Japonii: odmiana krzewu herbacianego, teren uprawy, kształt liści (japońska herbata jest zazwyczaj w kształcie igiełek), czas zbiorów herbaty i metoda zbiorów.

Pierwsze kroki w parzeniu herbaty japońskiej

Gotowanie w kuchni nie ma sztywnych reguł, każdy ma nieco inny gust. Podobnie jest z parzeniem herbaty, każdy może parzyć ją zgodnie z własnymi upodobaniami. Ważne jednak, żeby przestrzegać kilku zasad na samym początku przygody z japońskimi herbatami. Kiedy poznasz podstawy parzenia herbaty z Japonii, może je dowolnie modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.

Jako punkt wyjścia weźmiemy popularne japońskie herbaty: Bancha, Sencha i Gyokuro.

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Jak prawidłowo parzyć japońską herbatę zieloną?

Podstawową zasada to: im wyższa jakość herbaty zielonej, tym niższa temperatura i mniejsza objętość wody używanej do parzenia herbaty.

Wyższej jakości japońskie herbaty są bardzo delikatne, a tym samym wymagają niższej temperatury parzenia. Wrząca woda spowoduje, że herbata szybko stanie się gorzka i nie wychwycimy jej subtelnego, bogatego smaku.

Mniejsza objętość wody jaką parzymy japońską herbatę pozwoli nam w pełni docenić jej smak. Tym samym dobrze jest użyć małych filiżanek i czarek. Dobra herbata powinna być pita powoli i w małych ilościach.

Herbata zielona Gyokuro

  • Polecane naczynia: Hohin, shiboridashi, małe filiżanki
  • Parzenie herbaty zielonej Gyokuro:
    • Dla 3 osób: 10g liści, 60 ml wody o temperaturze 50-60*C, czas parzenia 2-3 minuty.
    • Dla 1 osoby użyj 4g liści, 20 ml wody.
Herbata zielona Japan Gyokuro Yutaka Organiczna Organic
Herbata zielona Japan Gyokuro Yutaka Organiczna Organic

Herbata zielona Sencha

  • Polecane naczynia: mały czajniczek (ok. 180 ml), średnie czarki
  • Parzenie herbaty zielonej Sencha
    • Dla 3 osób: 10g liści, 180 ml wody o temperaturze 70*C, czas parzenia od 1 do 1,5 minuty.
    • Dla 1 osoby użyj 4g liści i 60 ml wody.

Uwaga: powyższe wytyczne dotyczą wysokiej jakości herbaty Sencha, dla niższej klasy Senchy najlepiej użyć wyższej temperatury wody (80*C) i trochę więcej wody. Czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 1 minuta.

Herbata zielona Bancha
(dotyczy również: herbaty zielonej Genmaicha, herbaty zielonej Hojicha)

  • Polecane naczynia: duży czajnik (ok. 600 ml), czarki o grubych ściankach (ewentualnie kubeczki)
  • Parzenie herbaty zielonej Bancha
    • Dla 5 osób: 15g liści, 600 ml wody o temperaturze 96*C, czas parzenia do 30 sekund.
    • Dla 1 osoby użyj 4g liści i 120 ml wrzącej wody.

Porady  dotyczące parzenia japońskiej herbaty

  1. Jeśli masz tylko większe naczynia, nie przejmuj się. Dostosuj ilość wody do czajnika, który posiadasz.
  2. Używaj na początku termometru do sprawdzenia temperatury wody. Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz na wyczucie parzył herbatę.
  3. Żeby obniżyć temperaturę wody o 10*C przelej ją do innego zimnego naczynia.
  4. Parz herbatę na dobrej wodzie, najwyższej jakości do jakiej masz dostęp. Woda bardzo wypływa na końcowy smak herbaty

Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-steep-japanese-green-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]

2 Comments

10 Wielkich Herbat Chińskich

10 Wielkich Herbat jest to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]

Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty

Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?

Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.