Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja ma za zadanie w odpowiedni sposób utrzymywać papierowy filtr, a materiał z którego jest wykonany – stabilizować temperaturę podczas procesu zaparzania. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń (np. kalita, melita czy CleverDripper), które mają podobny sposób działania, jednak Hario V60 jest zdecydowanie najłatwiejszy w obsłudze, przez co jest idealnym wyborem dla początkujących amatorów kawy przelewowej.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Rodzaje dripperów
Wybór odpowiedniego materiału, z którego wykonany jest dripper, nie powinien być zależny wyłącznie od względów estetycznych. Materiałem najlepiej utrzymującym temperaturę jest porcelana, najsłabiej pod tym względem wypada metal. Istotne są również względy praktyczne takie jak cena, lekkość i wytrzymałość – pod tym względem najlepiej prezentuje się dripper plastikowy.
Aby zaparzyć kawę w Hario V60 będziemy potrzebowali również:
- Wagę – aby zmierzyć, ile wody przelewamy i jaka jest jej proporcja względem kawy.
- Stoper – aby kontrolować czas zaparzenia.
Przydatne wskazówki:
Ile kawy?
Idealną proporcją jest zastosowanie 6g kawy na każde 100g wody.
Jak zmielić?
Mielenie nie może być zbyt drobne, ponieważ zablokuje filtr i wydłuży czas zaparzenia kawy. Nie może być też zbyt grube, ponieważ woda zbyt szybko przeleci przez dripper. Odpowiednia wielkość będzie zbliżona do wielkości kryształków cukru.
Jaki czas?
Najlepiej aby parzenie kawy trwało około 3 minut.
Jaka woda?
Woda musi być czysta i niskozmineralizowana. Można używać butelkowanej lub samemu filtrować.
Jaka temperatura?
Jeśli nie dysponujemy termometrem, należy odczekać chwilę po przegotowaniu wody, aby nie zalewać kawy wrzątkiem. Temperaturę warto dostosować do swojej kawy, najczęściej jednak sprawdzi się od 90 do 96 stopni Celsjusza.
Metody przelewowe to zdrowsza alternatywa dla klasycznego parzenia. Dzięki filtracji kawy pozbywamy się z niej diterpenów, które podnoszą cholesterol. Kawa parzona tą metodą jest bardzo aromatyczna, o delikatnym smaku, ma jednak dużą zawartość kofeiny, więc jest idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba Mate dla początkujących: czym jest Yerba oraz wybór bombilli
lut
Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?
Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]
kwi
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?
W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas[...]
sty
Czy można mieszać bombillą w Yerba Mate, jak wkładać bombillę do Yerba Mate
Jak poprawnie wkładać bombille do Yerba Mate i co zrobić, żeby rurka do picia Mate[...]
lis
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj