Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja ma za zadanie w odpowiedni sposób utrzymywać papierowy filtr, a materiał z którego jest wykonany – stabilizować temperaturę podczas procesu zaparzania. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń (np. kalita, melita czy CleverDripper), które mają podobny sposób działania, jednak Hario V60 jest zdecydowanie najłatwiejszy w obsłudze, przez co jest idealnym wyborem dla początkujących amatorów kawy przelewowej.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Rodzaje dripperów
Wybór odpowiedniego materiału, z którego wykonany jest dripper, nie powinien być zależny wyłącznie od względów estetycznych. Materiałem najlepiej utrzymującym temperaturę jest porcelana, najsłabiej pod tym względem wypada metal. Istotne są również względy praktyczne takie jak cena, lekkość i wytrzymałość – pod tym względem najlepiej prezentuje się dripper plastikowy.
Aby zaparzyć kawę w Hario V60 będziemy potrzebowali również:
- Wagę – aby zmierzyć, ile wody przelewamy i jaka jest jej proporcja względem kawy.
- Stoper – aby kontrolować czas zaparzenia.
Przydatne wskazówki:
Ile kawy?
Idealną proporcją jest zastosowanie 6g kawy na każde 100g wody.
Jak zmielić?
Mielenie nie może być zbyt drobne, ponieważ zablokuje filtr i wydłuży czas zaparzenia kawy. Nie może być też zbyt grube, ponieważ woda zbyt szybko przeleci przez dripper. Odpowiednia wielkość będzie zbliżona do wielkości kryształków cukru.
Jaki czas?
Najlepiej aby parzenie kawy trwało około 3 minut.
Jaka woda?
Woda musi być czysta i niskozmineralizowana. Można używać butelkowanej lub samemu filtrować.
Jaka temperatura?
Jeśli nie dysponujemy termometrem, należy odczekać chwilę po przegotowaniu wody, aby nie zalewać kawy wrzątkiem. Temperaturę warto dostosować do swojej kawy, najczęściej jednak sprawdzi się od 90 do 96 stopni Celsjusza.
Metody przelewowe to zdrowsza alternatywa dla klasycznego parzenia. Dzięki filtracji kawy pozbywamy się z niej diterpenów, które podnoszą cholesterol. Kawa parzona tą metodą jest bardzo aromatyczna, o delikatnym smaku, ma jednak dużą zawartość kofeiny, więc jest idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]
paź
Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza
Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]
sty
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj