Ważną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest odpowiednia ocena jakości herbaty czerwonej. Zauważmy, że pijemy coś, co traktowano w Chinach zarodnikami pleśni. Budzi to wątpliwości u wielu osób związane z bezpieczeństwem naparu. Musimy pamiętać, że herbata im droższa tym lepsza. Od zasady tej rzadko są odstępstwa. Nie warto oszczędzać na herbacie, zwłaszcza czerwonej. Gdy posiadamy już tabliczkę Pu-Erha jego jakość możemy ocenić przede wszystkim organoleptycznie, ponieważ chińskie litery na opakowaniu rzadko coś nam mówią.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze herbaty czerwonej?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale napewno nie powinna pachnieć pleśnią. Samo ciastko powinno być zbite, bez dziur i luk, bez luźnych liści, nie powinno się jej dać kruszyć w palcach. W przypadku herbaty jakościowej często powinniśmy zobaczyć karteczkę z fabryki wprasowaną w ostatnią warstwę herbaty tak by niemożliwe było jej podmienienie. Wysokiej jakości herbata ma zauważalne złociste listki, a kolor ciemnobrązowy. Nie powinna być smoliście czarna i pozbawiona połysku.
Jeśli przyjrzymy się opisowi na opakowaniu również możemy dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. Wśród gąszczu chińskich znaczków musimy wypatrzeć znane nam cyfry. Często możemy spotkać czterocyfrowe oznaczenie. Tutaj dwie pierwsze cyfry oznaczają rok, z którego pochodzi receptura. Oznacza to dekadę i rok w XX w. Jeśli receptura została zmieniona w XXI wieku wtedy numer poprzedza rok (na przykład 2006 8632 oznacza recepturę z 1986 roku zmienioną w 2006 roku). Kolejna cyfra oznacza właśnie jakość liści. Ostatnia oznacza fabrykę, która wyprodukowała daną herbatę.
Cyfry jakości na Pu-Erh informują nas o rodzaju zastosowanych liści:
- 1 – pączek i jeden liść,
- 2 – pączek i dwa liście,
- 3 – pączek i trzy liście,
- 4 – pączek i cztery liście.
- Kolejne numery zawierają coraz grubsze i starsze liście już bez pączków.
Zdarza się także, że mamy do czynienia z mieszankami różnych klas. Wtedy numer informuje o tej, która procentowo dominuje w mieszance.
Numer fabryki odnosi się do herbat produkowanych przez wielkie plantacje, które swoją marką zapewniają najwyższą jakość herbaty. Drobni producenci nie posiadają swojego numeru. Tak więc pijąc herbatę z numerem 1 na końcu wiemy, że pochodzi z jednej z trzech fabryk, które działają wspólnie Haiwan Tea Factory, Mengyang Guoyan Tea Factory oraz Six Famous Tea Mountain, plantacje Menghai to numer 2, jest to zarazem najbardziej ceniony producent Pu-Erh surowych. Numer 3 oznacza fabrykę w Xiaguan.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą
Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]
lut
Czarna herbata: właściwości negatywne
Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki[...]
sie
Jak zrobić Lipton Ice Tea Lemon, jak zrobić Lipton Ice Tea Green Tea
Na Waszą wyraźną prośbę przedstawiamy prostu sposób na zrobienie Ice Tea jak ze sklepu, jednocześnie[...]
sie
Zielona herbata Tamaryokucha japońska organiczna
Tamaryokucha znana jest też pod nazwą Guricha lub Zwinięta skręcona herbata. W nazewnictwie główną rolę[...]
cze
Yerba mate La Rubia, opinie
Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]
lip
Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis
Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]
gru
Herbata z hibiskusa, hibiskus
Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]
2 Comments
mar
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]
wrz