Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i dymny aromat. Słaba jakość wypalonej kawy brała się z niskiej świadomości konsumentów, złego transportowania ziarna a także gorszej technologii pieców do palenia. Ostatnie sto lat, to czas bardzo dynamicznego postępu, zaprzęgnięcia nauki dla osiągnięcia najlepszych efektów. Powstały nowe technologie wsparte elektroniką, zrobiono wiele badań skupionych na surowcu, plantacji, wypalaniu, wodzie w kawie czy konsumencie kawy. Wszystko to sprawia, że w dzisiejszych czasach możemy się cieszyć najwyższą jakością, jakiej wcześniejsze pokolenia mogły osiągnąć.
Czy kawa z mlekiem to profanacja?
Zacznijmy od tego, że kawa ma nam po prostu smakować. To nasza sprawa czego do niej dodamy. Palarnie już na etapie wypalania kawy podejmują decyzję jakie będzie jej podstawowe zastosowanie. Istotne jest również dobranie odpowiedniego kraju, z którego pochodzi ziarno, aby smak i aromat współgrał z dodatkami. Stąd też większość kawiarni używających tylko jednego ziarna, sięgnie po kawy z Ameryki Południowej, charakteryzują się one niską kwasowością i doskonale komponują się z mlekiem. Ponieważ dodatki do kawy dominują aromat i smak, najczęściej nie sięga się po ziarno najlepszej jakości, aby nie zmarnować jego potencjału.
Taka kawa ma utrzymywać stały dobry poziom w rozsądnej cenie, ale nie pozwoli na analizę smaku i aromatów ziarna. Kawa z przeznaczeniem picia bez mleka, najczęściej wypalona jest jaśniej, aby jak najwięcej naturalnych aromatów zostało w ziarnie. Takie palenie powoduje zwiększenie owocowości kawy, rozwinie jej przyjemną, soczystą kwasowość. Ponieważ mleko nie blokuje doznań, możemy się pokusić o analizę aromatów i smaków a samo podejście bliższe jest piciu dobrego wina. Nie jest to zatem spór o to czy można dodawać mleko i cukier, lecz pytanie jakiej jakości jest twoja kawa. Jej wybór, oprócz własnych upodobań, będzie dyktował sposób serwowania.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić shake bananowy z zieloną herbatą, przepis na matcha shake
Jak zrobić pyszny, zdrowy shake bananowy na bazie zielonej sproszkowanej herbaty Matcha? Przepis jest bardzo[...]
kwi
Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3
W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]
sie
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą
Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]
maj
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź
Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty
Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]
sie
Kopi luwak
Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]
lut
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze