ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i dymny aromat. Słaba jakość wypalonej kawy brała się z niskiej świadomości konsumentów, złego transportowania ziarna a także gorszej technologii pieców do palenia. Ostatnie sto lat, to czas bardzo dynamicznego postępu, zaprzęgnięcia nauki dla osiągnięcia najlepszych efektów. Powstały nowe technologie wsparte elektroniką, zrobiono wiele badań skupionych na surowcu, plantacji, wypalaniu, wodzie w kawie czy konsumencie kawy. Wszystko to sprawia, że w dzisiejszych czasach możemy się cieszyć najwyższą jakością, jakiej wcześniejsze pokolenia mogły osiągnąć.

Czy kawa z mlekiem to profanacja?

Zacznijmy od tego, że kawa ma nam po prostu smakować. To nasza sprawa czego do niej dodamy. Palarnie już na etapie wypalania kawy podejmują decyzję jakie będzie jej podstawowe zastosowanie. Istotne jest również dobranie odpowiedniego kraju, z którego pochodzi ziarno, aby smak i aromat współgrał z dodatkami. Stąd też większość kawiarni używających tylko jednego ziarna, sięgnie po kawy z Ameryki Południowej, charakteryzują się one niską kwasowością i doskonale komponują się z mlekiem. Ponieważ dodatki do kawy dominują aromat i smak, najczęściej nie sięga się po ziarno najlepszej jakości, aby nie zmarnować jego potencjału.

Kawa Kafar espresso 250g
Kawa Kafar espresso 250g

Taka kawa ma utrzymywać stały dobry poziom w rozsądnej cenie, ale nie pozwoli na analizę smaku i aromatów ziarna. Kawa z przeznaczeniem picia bez mleka, najczęściej wypalona jest jaśniej, aby jak najwięcej naturalnych aromatów zostało w ziarnie. Takie palenie powoduje zwiększenie owocowości kawy, rozwinie jej przyjemną, soczystą kwasowość. Ponieważ mleko nie blokuje doznań, możemy się pokusić o analizę aromatów i smaków a samo podejście bliższe jest piciu dobrego wina. Nie jest to zatem spór o to czy można dodawać mleko i cukier, lecz pytanie jakiej jakości jest twoja kawa. Jej wybór, oprócz własnych upodobań, będzie dyktował sposób serwowania.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z lipy

Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]

Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis

Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]

Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe

Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]

S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty

Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]

Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?

Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Lassi z matchą

Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.