Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go wielkim sentymentem, ponieważ właśnie od tej firmy zaczęła się moja wielka i gorąca przyjaźń z fajką wodną. Nakhla jako tytoń nie jest może jakościowo produktem z najwyższej półki, ale ma sporo ciekawych zalet między innymi duży wybór ciekawych smaków, o ile będę miał dostęp do tych moim zdaniem najciekawszych to sukcesywnie będą się tu pojawiały.
Otwieramy opakowanie tytoniu kardamonowego
Wita nas bardzo intensywny aromat, w zasadzie powitał mnie już po otwarciu paczki. To otwieramy dalej: pudełko, folia z palemką (logo producenta) i na koniec arkusz folii plastikowej, w który jest zawinięty tytoń. Nie gwarantuje to długiego utrzymania wilgotności, co jest niestety cechą produktów tej firmy. Melasa nie jest bardzo wilgotna, jednak wiem, że w wypadku tego producenta to norma, która nie wpływa, na jakość palenia w dużym stopniu.
Nabijamy
Do tego tytoniu proponuję większy cybuch, ponieważ warto nabić go odrobinę więcej i zachować spory odstęp od folii. Po nabiciu oczywiście odrobinę ubijamy i gotowe.
Rozpalamy
Zadymiło się. Dym na początku (przez parę chwil) dość słaby, ale dwa do czterech solidnych buchów i już mamy aromatyczne smaczne kłęby! I co mnie najbardziej interesuje przez cały czas palenia utrzymuje się taki sam komfort palenia. Jednak UWAGA ten smak Nakhli należy do bardzo ciężkich dla początkujących palaczy może być zbyt intensywny kilka głębokich buchów nawet u zaawansowanego palacza potrafi spowodować zakrztuszenie – bardzo silny aromat – może też prowadzić do lekkich podrażnień gardła zwłaszcza, jeśli ktoś akurat cierpi na podrażnienie gardła.
Popalone
Zawartość cybucha wypaliła się w całości, smak jak już wspomniałem przez cały czas intensywny i przyjemny. Polecam do herbat lekkich z małą zawartością, teaniny ale o silnym posmaku, ponieważ smak fajki pozostaje na długo w ustach i lekkie herbaty mogą stracić cały urok. Jak wspomniałem melasa nie jest bardzo wilgotna, ale poprzez swoją intensywność nie gra to aż tak dużej roli. Bardzo ciekawie się komponuje ten smak z lekkimi tytoniami na przykład z melonem wychodzi ciekawie, jednak trzeba pamiętać, aby dodać go tylko odrobinę (na wierzch cybucha zaledwie parę listków) w innym wypadku będzie nie mieszanka, ale cardamon z tym, że odrobinę lżejszy. Gorąco polecam ten smak, jako dodatek dla początkujących oraz jako eksperyment dla zaawansowanych. Wiem jednak, że nie wszystkim może zasmakować – jestem po prostu fanem intensywnych smaków. Moimi faworytami w tej kategorii jest jeszcze Cynamon i Earl Grey tego samego producenta – mam nadzieję że w niedługim czasie i o nich będę mógł coś napisać.
Kraj produkcji: Egipt
Zawartość nikotyny: 0,5%
Tytoń tylko dla pełnoletnich.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi
Papież Franciszek Jorge Bergoglio pije Yerba Mate
Papież Franciszek I Jorge Bergoglio pije Yerba Mate. Nowo wybrany papież Jorge Bergoglio pochodzi Argentyny,[...]
mar
3 alternatywne sposoby na yerba mate, jak parzyć yerba mate bez tradycyjnych akcesoriów?
Otrzymujemy wiele pytań, jak zaprzyjaźnić się z yerba mate, kiedy jej smak nie okazał się[...]
2 Comments
wrz
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!
Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach
Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]
sty
Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj
Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]
gru
Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis
Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]
paź
Co zawiera herbata? Skład herbaty
Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]
maj