Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze uprawy w tym rejonie zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Obecnie Camellia assamica jest tutaj uprawiana na powierzchni 300 tys hektarów a produkcja z tych upraw sięga 600 mln kg herbaty rocznie co stanowi ponad połowę produkcji w całych Indiach które szczycą się wynikiem 1100 mln kg rocznie.
Jak NASA pomaga w plantacji herbaty?
Trudno wyobrazić sobie, że tak intensywnie działający i znany na całym świecie region herbaciany musi zmierzyć się z problemami tak poważnymi, że zaangażować trzeba do ich rozwiązania agencję kosmiczną NASA.
A jednak. Zmiany klimatyczne jakie w ostatnim czasie dotykają północne Indie powodująca liczne susze. Niezbędne okazuje się intensywne nawadnianie zagrożonych niedoborem wody plantacji oraz rozważniejsze niż dotychczas typowanie lokalizacji na kolejne herbaciane pola.
W celu ratowania zagrożonych upraw zjednoczyli się naukowcy z wielu krajów. Instytucje badawcze oraz eksperymentalne uprawy herbaty prowadzą badania w zakresie zmiany nawozów stosowanych na plantacjach na takie, które będą odpowiedniejsze w nowych warunkach. Jak się dowiadujemy planuje się odejście od tak dużej ilości nawozów sztucznych na rzecz nawozów pozyskiwanych z obornika.
Innym problemem jaki się pojawia wraz ze spadkiem wilgotności jest rozwój insektów, które zagrażają uprawą. Okazuje się, że wraz ze zmianą klimatu znacznym zmianą podlega także długa lista owadów i innych szkodników, które czyhają na herbaciany plon. Wymaga to zmian również w zestawie środków ochrony roślin.
Ze wsparciem śpieszą także naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy badają zawartość węgla w glebie. Obecność tego pierwiastka wiąże się ściśle z zawartością substancji odżywczych w glebie. Prace skupiają się nie tylko na zbadaniu poziomu węgla w glebie ale również na możliwościach podniesienia go.
Również plantatorzy z Kenii, którzy sami musieli zmagać się z niedoborami wody na plantacjach wspierają Assam swym doświadczeniem dobierając właściwe rozwiązania i technologie.
Wszystkie te wysiłki miałyby jednak znacznie mniejsze szanse na przyniesienie właściwych rezultatów gdyby nie wsparcie NASA. Wprowadzono w obrębie Assamu system monitorowania wilgotności gleby. NASA korzystając ze swych kosmicznych technologii może z orbity śledzić poziom wody w glebie do głębokości 5 cm. Dzięki temu powstają szczegółowe mapy i analizy. Na podstawie tych danych możliwe jest odpowiednie planowanie systemów nawadniania, które będą mogły dostarczyć wodę w najbardziej zagrożone suszą tereny. Satelitarne mapy wilgotności pomagają także dobierać właściwe miejsca pod nowe ogrody herbaciane.
Mamy nadzieje, że połączone wysiłki naukowców z różnych części świata wsparte kosmiczną technologią pozwolą nam w przyszłości wciąż cieszyć się herbatą assamską na całym świecie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test
W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]
maj
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]
gru
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip
Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?
Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]
mar
9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush
Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]
lip
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź
Jak powinno się parzyć herbatę?
Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]
lip