ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach. Tradycyjna herbata tajska powinna być przygotowana na bazie herbaty czarnej ceylońskiej lub niskiej jakości miejscowej. Często dodaje się do niej różne korzenne przyprawy oraz wody kwiatowe. Są to jednak składniki opcjonalne. Nieodzownym składnikiem jest skondensowane mleko.

Akrobacje podczas przygotowania herbaty

Herbatę dosładza się cukrem i czasem zagęszcza mlekiem kokosowym. Sprzedawcy tego przysmaku robią na ulicach furorę, prezentując swe kuglarskie sztuczki w czasie przygotowywania herbaty. Zaparzona herbata jest gorąca, dobrze w niej rozpuszczają się wszystkie dodatki, następnie powinna być wlana do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Aby odpowiednio wymieszać i nieco schłodzić napój sprzedawcy przelewają go z kubka do kubka kręcąc się i tańcząc. Wykonują w czasie tego różne pozy, czasem dość akrobatyczne. Z popularniejszych figur jest przelewanie napoju z dużej wysokości oraz przelewanie w trakcie wykonywania piruetu. Im większa wprawa i bardziej wyszukane tańce tym więcej klientów zamawia herbatę. Dobrze wymieszany napój wlewa się do kubka i czasem ozdabia u góry mlekiem kokosowym.

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii
Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Składniki do przygotowania tajskiej herbaty:

  • 1,5 łyżki czarnej herbaty ceylon,
  • 0,5 l wrzątku,
  • 100 ml mleka skondensowanego,
  • 1 łyżka cukru,
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
  • 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego.

Przygotowanie tajskiej herbaty

Herbatę zaparzyć wraz z anyżem, warto wydłużyć czas parzenia by zaparzyła się mocniej. Napar przecedzić do metalowego garnuszka, dodać mleko i cukier. Przygotować drugi taki sam garnuszek i przelewać wielokrotnie napar z jednego do drugiego, można nalewać z większej wysokości. Gdy napój dobrze się wymiesza i nieco przestygnie przelać do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na górę położyć łyżkę mleka kokosowego. Pić przez słomkę.

Na Tajlandii uprawia się również herbatę, głównie w północnej części kraju. Bazą upraw są krzewy pochodzące z Tajwanu. Nie jest to czołowy producent na światowym rynku lecz doceniany dzięki dobrej jakości oolongom i zielonej herbacie, często uprawianej w ekologiczny sposób.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Herbata ziołowa Vilcacora. Koci Pazur właściwości, działanie

Vilcacora jest świetna na jesień, bo bardzo intensywnie wzmacnia odporność. Koci Pazur, bo tak też[...]

Herbata z masłem – właściwości

Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]

Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?

Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]

1 Comments

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Fitness, opinie

Pu-Erh Fitness ma składa się z aż 85% czystej czerwonej herbaty i jedynie 15% to[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.