Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach. Tradycyjna herbata tajska powinna być przygotowana na bazie herbaty czarnej ceylońskiej lub niskiej jakości miejscowej. Często dodaje się do niej różne korzenne przyprawy oraz wody kwiatowe. Są to jednak składniki opcjonalne. Nieodzownym składnikiem jest skondensowane mleko.
Akrobacje podczas przygotowania herbaty
Herbatę dosładza się cukrem i czasem zagęszcza mlekiem kokosowym. Sprzedawcy tego przysmaku robią na ulicach furorę, prezentując swe kuglarskie sztuczki w czasie przygotowywania herbaty. Zaparzona herbata jest gorąca, dobrze w niej rozpuszczają się wszystkie dodatki, następnie powinna być wlana do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Aby odpowiednio wymieszać i nieco schłodzić napój sprzedawcy przelewają go z kubka do kubka kręcąc się i tańcząc. Wykonują w czasie tego różne pozy, czasem dość akrobatyczne. Z popularniejszych figur jest przelewanie napoju z dużej wysokości oraz przelewanie w trakcie wykonywania piruetu. Im większa wprawa i bardziej wyszukane tańce tym więcej klientów zamawia herbatę. Dobrze wymieszany napój wlewa się do kubka i czasem ozdabia u góry mlekiem kokosowym.
Składniki do przygotowania tajskiej herbaty:
- 1,5 łyżki czarnej herbaty ceylon,
- 0,5 l wrzątku,
- 100 ml mleka skondensowanego,
- 1 łyżka cukru,
- gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
- 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego.
Przygotowanie tajskiej herbaty
Herbatę zaparzyć wraz z anyżem, warto wydłużyć czas parzenia by zaparzyła się mocniej. Napar przecedzić do metalowego garnuszka, dodać mleko i cukier. Przygotować drugi taki sam garnuszek i przelewać wielokrotnie napar z jednego do drugiego, można nalewać z większej wysokości. Gdy napój dobrze się wymiesza i nieco przestygnie przelać do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na górę położyć łyżkę mleka kokosowego. Pić przez słomkę.
Na Tajlandii uprawia się również herbatę, głównie w północnej części kraju. Bazą upraw są krzewy pochodzące z Tajwanu. Nie jest to czołowy producent na światowym rynku lecz doceniany dzięki dobrej jakości oolongom i zielonej herbacie, często uprawianej w ekologiczny sposób.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Przepis na Pink Coconut na hibiskusie
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]
lip
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Przepis na colę z herbaty i przypraw
Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]
cze
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Pajarito
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Pajarito. Wartości odżywcze w 100g Yerba mate zaparzonych 1[...]
1 Comments
lip
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Jak zaparzać aeropress? Opinie
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]
lis