ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha, właściwości herbaty zielonej, produkcja herbaty zielonej

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do produkcji używa się tych samych plantacji, na których sadzi się Senchę, ale liście zbiera się dopiero przy drugim zbiorze. Jest to zbiór letni, jesienny, a nawet zimowy. Bancha uchodzi za herbatę gorszej jakości w porównanu z Senchą, ale jest ceniona za wiele swoich właściwości.

Zielona herbata Bancha składa się z większych, bardziej mięsistych liści, a więc daje troszkę mniej aromatyczny i uboższy w kofeinę napar, ale ma bardzo przyjemny smak.

Zielona herbata Bancha posiada odczyn lekko zasadowy, dzięki czemu poprawia pracę jelit i odkwasza organizm. Jest też świetna na ukąszenia. Podobno w Japonii używa jej się do łagodzenia po oparzeniu meduzą. U nas warto spróbować po ukąszeniu komarów.

Zielona herbata Bancha ogranicza również wydzielanie kwasu żołądkowego oraz neutralizuje go. Dlatego warto ją pić przy zgadze albo nadkwasocie. Dodatkowo nie zawiera za dużo kofeiny, dlatego może być pita przez dzieci.

Herbata zielona Bancha Arashiyama
Herbata zielona Bancha Arashiyama

Zielona herbata Bancha ma postać podłużnych igiełek, są to listki zwinięte wzdłuż, spłaszczone.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Mrożona herbata z miętą na bazie arbuzowej

Jak zrobić pyszną, orzeźwiającą i chłodzącą herbatę owocową z lodem? Będziemy potrzebowali: 8 łyżeczek herbaty[...]

Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro

Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Szerbet. Przepis na turecki napój

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.