Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na rozgrzewające herbaty oraz zestawiliśmy wszystkie dodatki do herbaty, które sprawią, że zrobi nam się ciepło w zimne, ciemne wieczory.
Rozgrzewająca czarna herbata na zimę
W zimie powinniśmy pić czarną herbatę, która nawet zupełnie czysta (bez dodatków) znakomicie rozgrzewa. Kiedy wracamy zziębnięci do domu odradzamy parzenie zielonej herbaty na początek. Zimą powinniśmy pić herbaty sfermentowane lub półsfermentowane: czarną, czerwoną, oolong.
Czarną herbatę parzymy świeżo zagotowaną wodą przez około 1-3 minuty, jeżeli zależy nam na pobudzeniu lub 2-5 minut, jeżeli nie straszny nam gorzki smak, ale za to nasza herbata zawiera mało kofeiny (tanina, która wytrąca się podczas dłuższego parzenia neutralizuje kofeinę). Do kubka (250 ml) wsypujemy 2-3 łyżeczki czarnej herbaty i odcedzamy po upływie wybranego przez nas czasu. Nie poleca się zostawiać liści w kubku, gdyż filtrowanie naparu przez zęby nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, a i ze względu na cytrynę (o tym w dalszej części tekstu).
Dodatki do herbaty, które najlepiej rozgrzewają w zimie
Cytryna, chociaż kwaśna, zawiera dużo witaminy C oraz dzięki rutynie zapobiega utracie tej cennej witaminy z naszego organizmu. Cytryna wspomaga trawienie oraz oczyszcza organizm. Należy pamiętać, że liście herbaty zawierają w niewielkim stopniu glin, a kiedy dodamy do nich cytrynę, powstaje cytrynian glinu, który zdecydowanie jest niekorzystny dla naszego organizmu. Dlatego, żeby temu zapobiec, zaparzoną herbatę należy oddzielić od fusów i dopiero wtedy bezpiecznie dodać cytrynę.
Przepis: 5 gramów czarnej herbaty parzymy wodą o temperaturze 95*C (świeżo zagotowaną) w kubku o pojemności 250 ml przez 2-3 minuty. Oddzielamy liście herbaty od naparu, a następnie dodajemy 2 plasterki cytryny.
Imbir działa rozgrzewająco, podnosi odporność organizmu, dezynfekuje oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Łyżeczkę startego imbiru można dodawać do herbaty w dowolnym momencie.
Przepis: 5-6 gramów czarnej herbaty oraz starty świeży imbir (1-2 łyżeczki) zaparzamy wodą o temperaturze 95*C (świeżo zagotowaną) w kubku o pojemności 250 ml przez 2-3 minuty. Po zaparzeniu możemy dla wzmocnienia smaku oraz większego rozgrzania dodać do naszego odcedzonego naparu dodać 2 plasterki cytryny.
Bakteriobójcze działanie herbaty pu-erh i oolong
Picie herbaty wspomaga organizm każdego dnia, ponieważ herbata jest źrodłem wielu składników odżywczych składników oraz przeciwutleniaczy. W okresie zimowym pomaga mobilizować system odpornościowy, a odpowiednio zaparzona (tzn. krótko parzona) działa pobudzająco, dzięki kofeinie, która stawia na nogi. Zwrócić należy uwagę, że bardzo często wersje „extra, strong” leków na przeziębienie są wzbogacone o kofeinę w dużym stężeniu.
Czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze, pomaga obniżyć temperaturę ciała (dlatego w zimie nie polecamy jej pić w bardzo dużych ilościach), ale przy tym oczyszcza organizm z toksyn i uspokaja.
Herbata oolong wspiera odporność, poprawia przemianę materii i podobnie jak czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze.
Zimowa herbata Masala Chaj
Tradycyjna indyjska herbata Masala Chaj to mieszanka imbiru, cynamonu, goździków oraz kardamonu. Połączenie przypraw, mleka, czarnej herbaty oraz cukru sprawia, że Masala Chaj to ulubiona herbata do picia w zimie w redakcji Czajnikowy.pl. Jej słodko mleczny aromat w połączeniu z pikantnymi przyprawami sprawia, że zima staje się zdecydowanie przyjemniejsza.
Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Masala Chaj?
- 0,5 l mleka,
- 3-4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty,
- starty imbir (2-3 łyżeczki),
- ziarna kardamonu (2-3 łyżeczki),
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 5-8 goździków,
- 100 ml wody,
- 3-4 łyżeczki cukru (rekomendujemy trzcinowy).
Przepis na Masala Chaj:
1. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody oraz wszystkie przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki. Na małym gazie gotujemy przez 5-10 minut (obserwując, żeby cała woda nie wyparowała).
2. Dolewamy 0,5 l mleka i ostrożnie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza herbata się zagotuje, wyłączamy grzanie. Wsypujemy 3-4 łyżeczki czarnej herbaty, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 7-8 minut.
3. Naszą rozgrzewająca herbatę wystarczy już tylko przecedzić do kubków i dosłodzić do smaku.
Rozgrzewająca herbata na bazie mleka skondensowanego Karak Chaj
Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Karak Chaj?
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka czarnej herbaty
- 0,5 l wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 100 ml skondensowanego słodkiego mleka
1. Kardamon i czarną herbatę wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
2. Po 8-10 minutach zmniejszamy grzanie i dodajemy mleko skondensowane i cukier według uznania.
3. Całość przecedzamy do kubków i pijemy!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
L-teanina: uspokajająca moc
Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]
kwi
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]
Najlepsza Yerba Mate na początek
W zależności od tego na którym krańcu Polski mieszkacie, w najbliższych herbaciarniach i sklepach z[...]
lip
Yerba mate La Rubia, opinie
Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]
lip
Hojicha – prażona japońska herbata
Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]
1 Comments
sty
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]
lip
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Herbata w Niemczech
Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]
paź