Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan Blog
Yunnan Golden Jade
To interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi się do chińskiej tradycji łączenia jadeitu ze złotem.
Lubie tę herbatę z kilku powodów, jednym z nich jest spory zakres temperaturowy i czasowy parzenia jej. Dziś pokusiłam się o mały eksperyment związany z temperaturą, zaczęłam od 80 stopni i schodziłam w dół.
Do parzenia wykorzystałam jedno z najmniej w Polsce znanych naczyń – chińskie Cebei. To naczynie to po części gaiwan a po części czajnik o zgrabnej pojemności 170 ml. Wsypałam do niego 3 gramy herbaty i rozpoczęłam parzenie trwające jedną minutę.
Napar był słodki, a przy tym miał lekko ogórkowy aromat. Świetne połączenie, idealnie wyważone i zbalansowane.
Drugie parzenie już przy temperaturze wynoszącej 75 stopni trwało jedną minutę i trzydzieści sekund. Fenomenalna słodycz, którą nadawała czarna herbata dalej była wyczuwalna na pierwszym planie. To ciekawe, bo było jej w tej mieszance było zdecydowanie mniej. Jednak niższa temperatura sprawiła, że zielona herbata powoli dorównywała czarnej intensywnością smaku.
Trzecie parzenie, przy 70 stopniach i dwóch minutach, wyprowadziło na pierwszy plan smak zielonej herbaty. Czarna jedynie dodawała delikatnie swoją jedwabistą słodycz.
Po zaparzeniu poddałam głębszej analizie liście, w większości są to wysokiej jakości pąki herbaciane. Według producenta ta mieszanka składa się w 60% z herbaty zielonej i w 40 % z herbaty czarnej.
Jak oceniam połączenie tych dwóch herbat? Oczywiście uważam, ze jest w równie dobrym guście jak połączenie jadeitu ze złotem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]
mar
Chakin
Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
Yerba Mate Yer-Vita: co ja piję
Ostatnio wpadło mi w ręce opakowanie ekspresowej Yerba Mate Yer-Vita. Jako ciekawostkę przedstawiam Wam opis[...]
cze
Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt
Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]
gru
Czy herbata podnosi cholesterol
Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]
lis