Wiele osób w dzisiejszych czasach znajduje się pod ciągłą presją stresu. Poszukujemy wielu różnych rozwiązań i sposobów na relaks. Sięgamy także po relaksujące napary w tym i po herbatę. Herbata biała uchodzi za odprężającą i wiele osób potwierdza to działanie. Za odprężające działanie herbaty odpowiada w dużej mierze L-teanina, której może w jej suchej masie być nawet 1-2%, co stanowi czasem nawet połowę aminokwasów jakie w ogóle znajdziemy w liściach.
Teanina znana i ceniona jest za swoje właściwości uspokajające, zwalcza stres, pozwala się skupić i zwiększa przepływ fal alfa w mózgu. Wybierana często jest przez osoby dużo pracujące intelektualnie oraz zestresowane. Dostępna jest nawet na rynku w postaci suplementu. Zdecydowanie przyjemniej i zdrowiej jest dostarczać ją sobie pod postacią herbacianego naparu.
![Herbata biała golden pai mu tan teaballs 10 szt.](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2020/01/herbata-biala-w-kulkach-pai-mu-tan-teaballs-organiczna.jpg.webp)
Czy jednak prawdą jest, że herbata biała jest bardziej uspokajająca niż zielona?
Okazuje się, że wszystko to zależy od herbaty jaką mamy i sposobu parzenia. Znaleźć możemy kilka badań naukowych analizujących skład różnych herbat i niestety często są one od siebie nieco rozbieżne. W temacie herbaty sporo mówi się także o kofeinie, która zdecydowanie nie odpręża. Wykazano, że jej duże spożycie nie tylko pobudza, ale także rozdrażnia i wprowadza w stan niepokoju.
Problem zatem wiąże się ze stosunkiem kofeiny do l-teaniny w herbacie. I tutaj dostajemy wiele różnych informacji, ponieważ badaniom podlegały różne herbaty. Niektóre wyniki pomiarów dowodzą, że herbata biała posiada więcej kofeiny niż zielona, inne wprost odwrotnie. Ostateczny wniosek jest taki, że różne herbaty w obrębie tego samego koloru posiadają różny poziom kofeiny. Biała herbata ogólnie powinna mieć więcej kofeiny w swym składzie, ponieważ więcej jest jej w najmłodszych liściach, których używa się do jej produkcji. Jest też najmniej przetworzona co sprzyja zachowaniu różnych składników liścia w nienaruszonym stanie.
Jeśli chodzi o poziom l-teaniny, badania wskazują, że jej poziom porównywalny jest w różnych rodzajach dostępnych na rynku herbat. Możemy polecić pod tym kątem szczególnie bogate w aminokwasy herbaty japońskie. Problem pojawia się jednak przy parzeniu. Japońska herbata powinna być parzona niezbyt ciepłą wodą i niezbyt długo. Zaś dowiedziono, że ilość substancji, które przedostają się do naparu z liści zależy ściśle od czasu i temperatury rosnąc wraz z nimi. Ostatecznie może się więc okazać, że herbata biała, którą parzy się cieplej i dłużej ma w swym naparze więcej l-teaniny nawet jeśli w liściach miałaby jej mniej niż zielona.
Czy zatem polecać białą herbatę jako odprężającą?
Uważam, że tak, pod warunkiem, że kofeina nam nie przeszkadza w relaksie. Sama biała herbata zawiera dużo polifenoli i aminokwasów, które dzięki dłuższym i cieplejszym parzeniu dobrze przechodzą do naparu. Miejmy jednak świadomość, że to nie są ogromne różnice i o ile herbata biała nas uspokoi o tyle zrobi to też zielona.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Varietal Differences in the Total and Enantiomeric Composition of Theanine in Tea – K. Helen Ekborg-Ott, Andre Taylor, and Daniel W. Armstrong; Theanine and Caffeine Content of Infusions Prepared from Commercial Tea Samples; Klára Boros, Nikoletta Jedlinszki, and Dezső Csupor
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!
lip
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Chakin
Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]
Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]
cze
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Herbata z liści kawy
Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]
1 Comments
kwi
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź