ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

1. Shake ciasteczkowy na ciepło

Jest to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować połamane ciastka, które zawsze znajdą się gdzieś na dnie opakowania. Jest to zarazem świetna propozycja na jesienne zimne i melancholijne dni. Dodatek czerwonej herbaty, słynącej z właściwości odchudzających sprawi, że nieco uspokoimy swoje sumienie.

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Składniki:

  • 3-4 ciastka korzenne,
  • kubek czerwonej herbaty,
  • syrop waniliowy do smaku,
  • 100 ml mleka (może być roślinne).

Przepis: Ciastka pokruszyć i wrzucić do blendera kielichowego. Wlać zaparzoną herbatę czerwoną, dodać syrop waniliowy i mleko. Całość zmiksować na jednolity napój.

2. Smoothie mango z herbatą matcha

Matcha to zmielona na proszek, japońska, zielona herbata. Oryginalnie powstała by służyć do ceremonii herbacianej, jest jednak doskonałym dodatkiem do koktajli i słodyczy. Mango nada całemu napojowi nieco tropikalnego charakteru.

Składniki:

  • 2 gramy herbaty matcha,
  • 100 ml wody w temperaturze 80 st.C,
  • 200 g pulpy mango z puszki lub zblendowanego mango,
  • 100 ml mleka kokosowego.

Przepis: Pulpę mango wymieszać z mlekiem kokosowym i wlać do szklanki. Osobno przygotować matchę rozprowadzając proszek w wodzie za pomocą bambusowej mątewki do matchy lub za pomocą elektrycznego spieniacza do mleka. Herbatę wlać do szklanki. Powstałe warstwy wymieszać łyżka przed piciem.

3. Jogurtowy shake z zieloną herbatą i bananami

Jest to dobre rozwiązanie dla osób aktywnych, doskonale sprawdzi się też jako napój śniadaniowy. Jest zdrowy i odżywczy.

Składniki:

  • szklanka mocnego naparu zielonej herbaty 200 ml naturalnego jogurtu (niezbyt tłustego),
  • dojrzały banan,
  • łyżka miodu.

Przepis: Herbatę zaparzamy mocno i pozwalamy jej przestygnąć. Blendujemy razem wszystkie składniki.

4. Koktajl z matchą, limonką i ogórkiem

Matcha doskonale nadaje się do zaparzenia również za pomocą zimnej wody. Z racji tego, że napar ma postać zawiesiny i nie ma fusów, które po parzeniu wyrzuca się do śmietnika, można powiedzieć, że zjadamy liście herbaciane. Można zatem zachować wszelkie składniki odżywcze tej herbaty rozprowadzając ją w zimnej wodzie. Użycie shakera barowego sprawia, że jest to szybki w przygotowaniu, niewymagający napój.

Składniki:

  • 2 gramy herbaty matcha 250 ml zimnej wody,
  • sok z połowy limonki,
  • plasterek zielonego ogórka.

Przepis: Do shakera wrzucamy kostki lodu, wlewamy wodę, wciskamy sok z limonki, oraz wsypujemy herbatę. Całość dokładnie shakujemy i wlewamy do szklanki, dorzucamy plasterek ogórka.

5. Koktajl pomidorowy z czarną herbatą

Jest to pomysł tylko z pozoru dla odważnych. Tak naprawdę zastosowane składniki zgodne są z zasadami foodpairingu czyli sztuki kulinarnej polegającej na łączeniu ze sobą składników pokrewnych ze sobą pod kątem chemicznym ich substancji aromatycznych. Łączy się zatem często produkty pozornie niepasujące do siebie jak kawior z białą czekoladą lub czosnek z kawą.

Składniki:

  • łyżka czarnej herbaty,
  • szklanka wrzątku,
  • kilka listków melisy,
  • cukier trzcinowy,
  • szklanka soku pomidorowego (lub zmiksowany świeży pomidor).

Przepis: Czarną herbatę mocno zaparzamy. Liście melisy ucieramy z cukrem. Wlewamy czarną herbatę, mieszamy, dodajemy sok pomidorowy, mieszamy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate despalada

Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew

Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]

Działanie kofeiny. Co dzieje się po minucie od wypicia herbaty?

Jak kofeina działa na nasze ciało? Po wypiciu napoju z kofeiną jest ona niemalże całkowicie[...]

Herbata ajurwedyjska, jaką wybrać? Test dosha

Ajurweda to Tradycyjna Medycyna Indyjska licząca sobie już przeszło trzydzieści wieków. Sama nazwa oznacza wiedzę[...]

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.