ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Początek XX w. to czas dużego rozwoju urządzeń do parzenia kawy. To właśnie wtedy po raz pierwszy na szeroką skalę do uzyskania większej intensywności naparu „zaprzęgnięto” ciśnienie. Wynaleziono nie tylko ekspresy ciśnieniowe, znane nam z kawiarni, ale również dużo bardziej przystępne cenowo jak i gabarytowo kawiarki. Nie sposób porównywać ze sobą tych urządzeń, ponieważ różnią się one znacząco ciśnieniem jakie wytwarzają (Moka 1,5 barów, ekspresy ok.8-9 barów).

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Punktem wspólnym jest jednak z pewnością intensywność naparów, jakiej nie da się osiągnąć przy użyciu innych metod parzenia. Aby poprawnie zaparzyć kawę w kawiarce, warto zwrócić uwagę na poniższe wskazówki:

1. Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w naszej filiżance. Skutkuje to najczęściej przeparzaniem się naparu oraz brudnym posmakiem. Aby pozbyć się problemu, warto użyć papierowego filtra do Aeropressu, który skutecznie oczyści napar z drobinek kawy.

2. Dużym minusem tej metody jest wytwarzanie się zbyt dużej dla kawy temperatury. Postawienie kawiarki na źródle ciepła skutkuje przegrzewaniem się (suchej jeszcze) kawy w sitku. Jedynym sposobem na zminimalizowanie zgubnego działania temperatury na kawę jest maksymalne skrócenie procesu parzenia. Aby osiągnąć taki efekt należy już na starcie wlać do kawiarki gorącą wodę, a po skręceniu, nastawić urządzenie grzewcze na najwyższy stopień ogrzewania.

3. Należy obowiązkowo pamiętać, aby uzupełnić dolny zbiornik wodą jedynie do wysokości wentyla odprowadzającego nadmiar ciśnienia.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

4. Kawa potrzebuje przestrzeni do rozwinięcia się podczas procesu zaparzania, dlatego wsypując kawę do sitka warto pozostawić jej ok. 0,5 – 1 cm odległości od krawędzi zbiornika.

5. Aby nie dopuścić do wypłukiwania z kawy niechcianych aromatów, należy w odpowiednim momencie przerwać proces zaparzania. Gdy kawa wylewająca się do górnego zbiornika zacznie przybierać jasny kolor, przerywamy parzenie poprzez umieszczenie kawiarki w zimnej wodzie lub ochłodzenie jej mokrym ręcznikiem.

6. Najlepiej sprawdzą się kawy o profilu palenia dedykowanemu espresso, pochodzące z Ameryki Południowej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]

Witaminy w herbacie, zawartość witamin w herbacie

Nie stwierdzono zawartości witaminy A w żadnej herbacie (oprócz Matchy, dla 2g będzie to 0,32[...]

10 wielkich herbat chińskich

Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]

Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik

Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]

Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie

Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]

Matcha: esencja herbaty

Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów[...]

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.