ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które pozwalają długo cieszyć się nam zdrowiem i młodością.

Czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na ilość katechin?

W 1998 roku naukowcy w Holandii na zlecenie Unilevera przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzić, czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na końcową ilość przeciwutleniaczy. Badanie, do którego użyto herbaty czarnej marki własnej Unilevera (a więc herbaty przeznaczonej na rynek masowy) wykazało, że dodawanie mleka do herbaty nie ma wpływu na ilość katechin, a więc zarówno herbata z mlekiem jak i bez jest tak samo zdrowa.

Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna
Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna

Musimy pamiętać, że najwięcej antyoksydantów posiada herbata zielona. Działanie przeciwutleniaczy w herbacie zielonej może być nawet 6 razy silniejsze niż herbaty czarnej.

(Źródło: M. Serafini et al, In vivo antioxidant effect of green and black tea in man, European Journal of Clinical Nutrition, 1996, 50,1, 28-32)

Naukowcy w Niemczech w 2013 roku postanowili sprawdzić działanie herbaty zielonej bez i z dodatkiem mleka. Badanie zostało przeprowadzone na 24 kobietach w podobnym wieku, o podobnym stanie zdrowia (BMI, ilości hemoglobiny we krwi). Okazało się, że po dodaniu mleka do zielonej herbaty, ilość wchłoniętych katechin do krwi zmalała o 25%, a EGCG (najsilniejsza ze wszystkich katechin) obniżyła się nawet o 58%. Do badania użyto również mleka sojowego, ale efekty były bardzo zbliżone (ilość wchłoniętych antyoksydantów drastycznie zmniejszyła się).

(Źródło: S. Egert et al, Simultaneous ingetsion of dietary proteins reduces the bioavaialbility of galloyalated catechins from green tea in humans, European Journal of Nutrition, 2013, 52: 281-288)

Wnioski nasuwają się same. Przede wszystkim należy pamiętać, że najzdrowsza jest herbata zielona (ma dużo więcej antyoksydantów niż czarna), dlatego najlepiej znosi dodawanie mleka. Picie herbaty z mlekiem na pewno nam nie zaszkodzi, jednak nie powinniśmy go dodawać na co dzień. Bo po co pozbawiać się dobrych właściwości herbaty?

Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/adding-milk-to-tea-good-for-health-or-not-1.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]

Herbata Che Thai Nguyen, opinie

Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]

1 Comments

7 rad jak kupić najlepszą kawę

Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Kopi luwak

Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]

Gorzka herbata – właściwości

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]

Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test

W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.